Home / NOVOSTI / Društvo / OD TRADICIJE DO KRIMINALA

OD TRADICIJE DO KRIMINALA

Crnogorska policija je akcijama u borbi protiv organizovanog kriminala od početka oktobra prošle godine pretresala je 371 lokaciju koje koriste bezbjednosno interesantne osobe i njima bliske osobe. U akcijama je zaplijenjena ogromna količina municije u ilegalnom posjedu.

Da li je u pitanju tradicionalno strastvena ljubav prema oružju ili je ta strast u posljednje vrijeme poprimila neke druge obrise, najbolje će pokazati krivični postupci koji su povodom tih zapljena pokretani pred crnogorskim pravosudnim organima.

Prema mišljenju dekana Pravnog fakulteta i stručnjaka iz oblasti kriminalistike i kriminologije profesora Velimira Rakočevića, uglavnom se radi o tradiciji, ali on ne isključuje ni druge motive koji se kose sa važećim zakonskim normama. Rakočević podsjeća da je vrlo teško naći crnogorsku porodicu koja kroz brojne generacije nije naslijedila oružje, koje prevashodno ima simbolički značaj.

“Od legalnog oružja nikome ne prijeti bilo kakva opasnost. Međutim, veliki problem predstavlja nelegalno oružje koje je uglavnom u posjedu kriminalnih grupa i lica koja iza sebe imaju pozamašne kriminalne dosijee. U najvećem broju slučajeva radi se o licima koja su povratnici u izvršenju teških krivičnih djela i koja su već prošla kroz kaznenu evidenciju.Ta lica „naoružana do zuba” predstavljaju realnu opasnost po bezbjednost građana”, ističe Rakočević.

On podsjeća da crnogorska policija već nekoliko godina sprovodi kampanju pod sloganom”Poštuj život, vrati oružje”, ali su mnogi taj slogan izokrenuli u nabavi oružje, oduzmi nekome život.

Rakočević ističe da je samo prije nekoliko dana pretresima stanova i kuća na šest lokacija u Cetinju i Podgorici pronađeno i oduzeto oružje, municija i eksplozivna sredstva koje su koristile bezbjednosno interesantne osobe.

Takođe, policija je početkom februara u Nikšiću, Podgorici, Herceg Novom, Tivtu i Rožajama oduzela pet pištolja, tri puške, dva vazdušna pištolja, dvije vazdušne puške, oko 115 komada municije različitog kalibra. Krajem prošle godine policija je u stanu jedne Baranke pronašla arsenal oružja i municije, a ona je uhapšena jer je policija imala podatke da sprema ubistvo sugrađanina.

Zabrinjava, navodi on, podatak da se tolika količina naoružanja nalazi kod kriminalaca i bezbjednosno interesantnih osoba. Nameće se logičan zaključak da je država dosta kasno počela da primjenjuje odgovarajuće mjere, a posledice su brojne žrtve mafijaških obračuna, pri čemu stradaju i nedužni koji sa kriminalcima nemaju nikakve veze.

Ljudi koji se bave tim aktivnostima skoro da se i ne kriju, pa je u poslednje vrijeme vrlo popularna prodaja nelegalnog oružja koja se oglašava i preko interneta.

“Nedavno se na jednoj od društvenih mreža pojavio oglas o prodaji heklera. Uz oglas je postavljeno i nekoliko fotografija tog oružja sklopljenog i rasklopljenog. Prodavac je oglas objavio pod imenom i prezimenom”, ističe Rakočević i istovremeno podsjeća da je prethodnih godina došlo i do povećanog broja zahtjeva koji se odnose na registraciju oružja.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, na početku ove godine 64.687 građana Crne Gore imalo je dozvolu za nošenje oružja, a kod njih je bilo registrovano 92.240 komada oružja, od čega najviše pištolja. To znači da oružje ima svaki deseti građanin i da jedna osoba ima dozvolu za posjedovanje dva, tri ili više komada oružja.

Na crnom tržištu u Crnoj Gori se prema saznanjima Dana, nudi se 15 vrsta oružja, a cijena se kreće od 50 (bombe) do 3.000 eura (magnum 357). Oružje koje se nudi na crnom tržištu u Crnu Goru dolazi najčešće iz Albanije, sa Kosova, iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

DAN

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *