Home / NOVOSTI / Društvo / Marković: Blam sveštenstva SPC zbog parastosa Draži, policija neće s pendrecima upadati u crkve

Marković: Blam sveštenstva SPC zbog parastosa Draži, policija neće s pendrecima upadati u crkve

Premijer Duško Marković odgovarao je na pitanja poslanika u Skupštini u okviru Premijerskog sata. Poslanike su zanimale razne teme, od evropske integracije, preko SPC i mitropolita Amfilohija, do legalizacije objekata… Marković je tokom sjednice pomenuo parastos Draži Mihailoviću i ocijenio je da je posrijedi “blam SPC”.

Marković: Vlada štiti crnogorska kulturna dobra, Mandić: U Svaču piše “baština albanskog naroda”

Poslanik Demokratskog fronta Andrija Mandić pitao je Markovića zašto je Vlada onemogućila mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da činodejstvuje u hrišćanskom hramu koji je pod njegovom duhovnom jurisdikcijom.

Mandića interesuje da li su nadležni organi preduzeli nešto protiv, kako se navodi u pitanju, “ostrašćenih pripadnika drugih konfesija koji su se okupili da fizički spriječe pravoslavnog mitropolita da služi liturgiju na temeljima Hrama Svetog Jovana Krstitelja u Svaču”.

Svač je, dodaje, važno arheološko nalazište. “Mitropolit je ranije služio tamo liturgije ali nije posliije referenduma. Da li ste prije referendumam potpisali nešto zbog čega ti ljudi mogu tako da se ponašaju”, pitao je Mandić.

Marković je rekao da su prije referenduma razgovarali sa svim društvenim snagama u CG, te da su tada razgovarali i sa mitropolitom Amfilohijem.

Policija je, kaže Marković, postupila u skladu sa zakonom. Skup nije bio blagovremeno prijavljen, dodao je. “Ovakav skup, čak i da je bio blagovremeno prijavljen, nije imao opravdanja sa aspekta Zakona o zaštiti kulturnih dobara”, pojasnio je premijer.

“Ne komentarišete to što su se crkveni velikodostojnici pojavili na skupu koji je zabranjen”, rekao je Marković Mandiću.

Uprava policije je, rekao je Marković, dostavila dokaze u odnose na sve aspekte i učesnike

“Vlada će posvećeno da djeluje da štiti kulturna dobra, da spriječi svaku radnju kojom se mijenja izgled, značaj kulturnog dobra”, poručio je premijer.

“Ovo je baština albanskog naroda, to piše na tabli u Svaču”, rekao je Mandić.

Marković: Blam sveštenstva SPC zbog parastosa Draži, policija neće upadati u crkve

Marković se osvrnuo na parastos koji je MCP održala četničkom vojvodi Draži Mihailoviću. Neprihvatljivo je, ističe, to što je SPC organizovala parastos ratnom zločincu.

“Blam je sveštenstva što je organizovan parastos Draži Mihailoviću”, kazao je Marković i dodao: “Policija neće upadati u crkve. Nikada to neće uraditi Vlada na čijem sam ja čelu. Mi ćemo promijeniti zakone pa će neko krivično odgovarati zbog parastosa ratnim zločincima”.

Crna Gora je nesporni lider, motivisana da ispuni ciljeve

Miodrag Vuković ispred DPS-a pitao je Markovića da saopšti rezultate posljednjeg susreta sa premijerima Zapadnog Balkana, koji je održan prošle sedmice u Londonu.

„Šta su očekivanja Vlade Crne Gore od Berlinskog procesa, posebno imajući u vidu pitanja stabilnosti, ekonomije, povezivanja nauke i novih prilika za mlade“, pitanje je Vukovića.

Marković kaže da je Berlinski proces dobar za region. Zapažene su, dodaje, koristi od procesa.

“Ne čekamo da nam drugi rješavaju probleme, samo rješavamo probleme sa susjedima, u duhu evropskih vrijednosti”, naveo je Marković.

Evropska perspektiva Zapadnog Balkana je, kako je rekao premijer, neupitna. “Mjesto regiona je u EU”, istakao je Marković.

Crna Gora je motivisana da kao predvodnik ostvari integracione ciljeve, rekao je Marković. “Crna Gora je nesporni lider”, dodao je.

Resursi neće biti poharani

Poslanik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić pitao je Markovića da li je Vlada sposobna da se suoči sa ubrzanim pogoršanjem života građana i strukturalno neodrživim stanjem ekonomije ili “da bude voljno ili nevoljno dio poharne ekonomije Crne Gore”.

Marković kaže da je Vlada svjesna da je puno izazova pred nama. “Ali ne možemo govoriti populističkim jezikom u poslaničkim pitanjima”, kazao je Marković Krivokapiću i govorio o povećanju ekonomskog rasta, BDP-a, prosječne plate i penzije.

Crnogorski resursi neće biti poharani, poručio je Marković.

U ime kluba poslanika Socijaldemokrata i Liberalne partije Mićo Orlandić pitao je premijera šta Vlada preduzima ili će preduzeti da se konačno učini izvjesnim izdavanje enciklopedije Crne Gore i koliko je sredstava do sada utrošeno za tu namjenu.

Crna Gora čeka enciklopediju

“Enciklopedija se piše već 50 godina, vrijeme je da se privede kraju”, rekao je Orlandić i istakao da se ne može procijeniti koliko je novca za taj projekat utrošeno. “Izradi se mora pristupiti odgovorno”, kazao je Orlandić uz napomenu da ne želi da se zbog odugovlačenja traže krivce već “da se posao završi”.

CANU radi projekat a Vlada je spremna da pomogne, kazao je Marković. “Do 2020. biće završeno pisanje članaka što prethodi izradi encikolpedije”, poručio je Marković i potvrdio da se ne zna koliko je novca utrošeno.

U ime Kluba manjinskih partija Genci Nimanbegu pitao je Markovića kako Vlada i on lično cijene rezultate ostvarene implementacijom Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

„Koji su preliminarni zahtjevi koji su upućeni za legalizaciju objekata do roka, 15. jula“, navodi se u pitanju Nimanbegua.

Njega zanima i kako premijer ocjenjuje rad inspekcijskih organa od usvajanja Zakona do danas i šta je uzrok zbog kojeg divlja gradnja usvajanjem ovog zakona, kako je rekao, ne da se nije zaustavila, već je primila novi zamah.

(Antena M)

One comment

  1. E jad i bijeda! Ovaj mojkovacki poluudbas, polupoliticar, drznuo se da ovako prica o nasim Svetistima, Crkvama, Svestenstvu… E propalo se ka sto se propalo!!! Dodji Dule u Crkvu sa pendrekom, samo ti to jos fali da pokazes do kraja kakvi ste vi iz DPS bande!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *