Home / ŽIVOT + / Duhovnost / Sjutra je Ognjena Marija i ove stvari nikako ne smijete raditi

Sjutra je Ognjena Marija i ove stvari nikako ne smijete raditi

Pravoslavna crkva sutra proslavlja praznik Svete velikomučenice Marine, u narodu poznate kao Ognjena Marija, koja se poštuje kao borac za hrišćansku vjeru i zaštitnica žena.

Na ovaj praznik se ne radi jer je posao netaličan i grešan i svako ko prekrši božju volju ne može očekivati Njegovu milost. U narodnom predanju čuvaju se primjeri o vatri ili gromovima koji su u vrele praznične dane spalili žito, sijeno i domove ljudi koji su se ogriješili radeći na praznik Ognjene Marije.

Običaj je da se na ovaj praznik, kada zbog velike vrućine “gori nebo i zemlja”, ne rade nikakvi poslovi.

Takođe, narodno vjerovanje kaže da Ognjena Marija pali i kažnjava ognjem i da je grmljavina na ovaj sveti dan loš znak. To može da znači da je pred nama teška i sušna godina, a stariji tvrde da su ovakve situacije ukazivale na bolest i siromaštvo.

U narodnom predanju čuvaju se i primjeri mnogih nesrećnih slučajeva koji su se dogodili na ovaj praznik, kada su se neoprezni plivači udavili u rijekama i jezerima. Zato se vjeruje da na Ognjenu Mariju takođe izbjegavati kupanje u “velikim vodama”, ali i pranje kose,piše alo.rs.

Vjeruje se i da među onima koji se na ovaj dan ne posvađaju ni oko čega, čitave godine neće biti nikakvog spora. Stoga bi na ovaj dan po svaku cijenu trebalo izbjegavati svađe sa onima do kojih vam je stalo.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com