Home / ŽIVOT + / Duhovnost / VAŽAN DAN ZA PRAVOSLVCE: Obavezno poštujte OVE OBIČAJE!

VAŽAN DAN ZA PRAVOSLVCE: Obavezno poštujte OVE OBIČAJE!

Po julijanskom kalendaru praznuje se 26.jula, a po gregorijanskom 8.avgusta

Prema pravoslavnom kalendaru, 8. avgusta slavimo prepodobnu mučenicu Paraskevu, u narodu poznatu kao Sveta Petku Trnovu.

Ne treba je miješati sa Sveta Petkom koja se slavi 27.oktobra, koja je živjela u 11 vijeku, a rođena je u Grčkoj.

Život Sveta Petke Trnove

Sveta Petka Trnova rođena je u Rimu u hrišćanskoj porodici. Od djetinjstva je bila naučena vjeri Hristovoj, pa se Sveta Paraskeva s velikim usrđem starala da na dijelu ispuni sve zapovijesti Božje. Vjera joj je bila tvrda i živjela je prema njoj, a takođe je i druge upućivala na put pomoću prave vjere i blagočestivog života.

Kada su joj roditelji umrli, Paraskeva je podijelila sve svoje imanje bijednima, pa se zamonašila. Kao monahinja sa još većim žarom i revnošću propovedala je vjeru Hristovu ne skrivajući se ni od koga, iako je u to vrijeme vjera Hristova bila krvavo gonjena od rimskih vlasti.

Zlobni Jevreji prvi su optužili Svetu Paraskevu zbog propovijedanja zabranjene vjere. Izveli su je na sud pred carem Antoninom. Sva laskanja careva nisu pomogla i nisu uspeli ni najmanje da pokolebaju ovu sluškinju Božju u njenoj veri. Tada su je stavili na ognjene muke metnuvši joj na glavu usijan šlem. Ali, Gospod je čudesno spasio, te se ona se izbavila i udaljila iz Rima.

I pošao je opet od grada do grada da joj se obraća tamni neznabožački narod u vjeri istinitoj. Još u dva grada izvodili su je ispred kneževa i sudija, i mučena je za Gospoda svoga čineći pri tom čudesa velika i silom Božjom brzo oporavljajući se od muka i rana. Neznabošci, kao i uvijek, pripisivali su njena čudesa mađijama, a njeno oporavljenje pripisivali su sili i milosti njihovih bogova. Jednom je Sveta Paraskeva rekla knezu mučitelju: “Iscjeliše me, ne tvoji bogovi, kneže, već Hristos moj, Bog istiniti”.

Na kraju je Paraskevu knez Tarasije posjekao mačem. Tako je slavno završila svoj plodoviti život ova svetiteljka.

Mošti njene bile su kasnije prenijete u Carigrad. Časno je postradala za Hrista u II vijeku.

Molitva spasa za svaku priliku: Izgovorite ove riječi, demoni od njih bježe!

Narodni običaji

Na Trnovu Petku koja je ženski praznik, žene ne bi trebalo da mese, kuvaju ili rade bilo koji posao u kući kako ne bi navukle gnev svetiteljke. Prema narodnom vjerovanju na praznik Trnove Petke ne radi se, da tokom godine ne bi trnule ruke.

Mlade djevojke, vjeruje se, treba da beru cvijeće i njime kite kuće kako bi u domovima vladala sloga i mir. Djevojčicama se oblače nove haljinice kako bi ih u narednoj godini pratila sreća.

Praznikom Prepodobne mučenice Paraskeve, u narodu poznatije kao Petka Trnova, završava se mali ljetni “ciklus ženskih praznika”, kome pripadaju i Ognjena Marija i Blaga Marija.

I tada se izbjegavaju svi teži poslovi u polju i u kući.

Mnogi Svetu Petku Trnovu, koja je bila Rimljanka i koja se slavi u avgustu, miješaju sa Svetom Petkom koja je bila Grkinja i slavi se u oktobru, ne znajući da u kalendaru ima više svetiteljki sa ovim imenom.

Stil.kurir.rs

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com