Home / ŽIVOT + / Djeca i roditelji / PODGORICA: U Kliničkom centru ostavljene tri bebe

PODGORICA: U Kliničkom centru ostavljene tri bebe

Tokom prvih sedam mjeseci 2018. godine, na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Kliničkom centru Crne Gore KCCG ostavljene su tri bebe, saopšteno je Vikend novinama iz KCCG-a i dodaju da je to posljednjih godina postala prosječna brojka.

“U toku godine na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u prosjeku ima tri do četiri slučaja zbrinjavanja napuštenih beba, što inače predstavlja prosječnu brojku posljednjih nekoliko godina. Konkretno, u 2017. godini je zabilježeno šest slučajeva, dok su do sada u 2018. godini zabilježena tri slučaja ostavljenih beba”, ističu iz Kliničkog centra.

Kako navode, glavni razlozi zbog kojih se roditelji odlučuju na takav korak se ne mogu izdvojiti, ali radi se uglavnom o problemima lične prirode.

“Što se tiče razloga zbog kojih se majke ili oba roditelja odlučuju na ovaj korak su lične prirode, individualni i uslovljeni različitim životnim situacijama, te se ne mogu izdvojiti glavni razlozi”, navode iz KCCG.

Ipak, naglašavaju, socijalni i medicinski radnici Kliničkog centra ne prepuštaju sve slučaju, te se trude da najprije roditelje odgovore od odluke da napuste svoje dijete i daju im psihološku podršku.

“U situaciji kada majka izrazi želju da napusti bebu, postoje tri opcije, prva i najoptimalnija za bebu je rad sa majkom i ocem na tome da promijene odluku. Pruža im se psihosocijalna podrška, dobijaju savjete od medicinskog osoblja, kao i rad sa porodicom. Ukoliko i dalje ne žele da promijene odluku, uključuje se nadležni Centar za socijalni rad koji preduzima dalje korake”, ističu u Kliničkog centra.

Prema zakonu, objašnjavaju, beba boravi u bolnici do 30 dana, nakon čega se dijete smješta u hraniteljsku porodicu, koja je posebno edukovana za brigu o novorođenčetu.

“Treća opcija je smještanje bebe u Dom za nezbrinutu djecu, koja je ujedno i posljednja mogućnost. Važno je navesti da se roditeljima ostavlja mogućnost da promijene odluku, u saradnji sa Centrom za socijalni rad”, napominju iz Kliničkog centra Crne Gore.

Psiholog Radmila Stupar-Đurišić za Vikend novine objašnjava da majke ostavljaju svoje bebe najčešće iz jednog od tri moguća razloga. Prvi razlog je neodgovorno stupanje u seksualne odnose.  Drugo, iako država majkama daje mogućnost da do 10. nedjelje prekine trudnoću, ova mjera se izbjegava zbog, kako kaže, zastarjelih ubjeđenja.

“Mi imamo zastarjela ubjeđenja, ali živimo u građanskoj državi i zakon je mnogo jači od svih vjerskih postulata. Nije mi jasno kad mi neko kaže da mu vjera ne dozvoljava da prekine trudnoću. Pitam ih, da li im onda vjera dozvoljava da stupaju u seksualne odnose prije braka? Tu imamo problem dvoličnosti u našem društvu. S jedne strane smo vjernici, poštuje se život, a druge strane, kako je taj život nastao? To su dvostruki standardi”, navodi Stupar-Đurišić.

Takođe, dešava se da se partner u poodmakloj trudnoći predomisli, te se žena zbog nesposobnosti da samostalno vodi brigu o djetetu odlučuje da ga ostavi.

Međutim, osim što se i pored institucijalne podrške roditelji nerijetko odlučuju da napuste svoje dijete, sve češća je pojava da im ono biva oduzeto, zbog zanemarivanja roditeljske dužnosti.

Prema podacima Centra za socijalni rad Podgorica, dostavljenim Vikend novinama, od početka godine, iz porodica je, po osnovu zloupotrebljavanja roditeljskog prava, grubog zanemarivanja roditeljske dužnosti ili smrti roditelja izdvojeno 13 djece. Od toga je jedno dijete smješteno u Dječji dom “Mladost” Bijela, dok je 12 djece smješteno na porodični smještaj-hraniteljstvo.

Tokom protekle tri godine, najveći broj djece je iz matičnih porodica bilo izdvojeno prošle godine, kada je od ukupno 54 djece, šestoro djece smješteno u Dječji dom “Mladost” Bijela, 45 djece na porodični smještaj-hraniteljstvo, a troje njih je usvojeno.

Od početka godine je pokrenuto i devet postupaka za ograničenje i lišenje roditeljskog prava. Kada uporedimo podatke sa onima iz prethodnih godina, vidimo da broj roditelja koji su lišeni prava na dijete raste. Tako je tokom cijele protekle godine pokrenuto sedam, a 2016. šest takvih postupaka.

Komentarišući ove podatke, Stupar-Đurišić navodi da se problem pojave disfunkcionalnih porodica javlja pod pritiskom savremenog društva, koje nalaže da se djeca mogu podizati isključivo novcem.

“Mi živimo u savremenom svijetu, a to podrazumijeva da ti dijete ne smiješ da ponižavaš, da udaraš, da moraš da mu obezbijediš školovanje, odjeću, obuću. Prošlo je vrijeme kada je bilo dovoljno dati mu varenike i hljeba. Djetetu moraš obezbijediti i voće, povrće ribe itd. Onda, neki roditelji nemaju kapacitet da se sa time nose pa kreću alkoholizam, nasilništvo, kriminalne radnje. U savremenom dobu novac je taj koji ti omogućava da održavaš porodicu. Onda u takvom savremenom konceptu pribavljanja novca, ljudi zaborave šta se smije, šta ne, onda država, odnosno sud procijeni da li roditelj grubo krši roditeljska prava”, pojašnjava Stupar-Đurišić.

Ipak, premda društvo uglavnom ima negativnu sliku o odrastanju u domu ili hraniteljskoj porodici, ona kaže da je takvo rješenje za dijete uglavnom spas.

Vikend novine

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com