“Beneficirani radni staž je obesmišljen” - Volim Podgoricu

“Beneficirani radni staž je obesmišljen”

Usvajanjem izmjena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju obesmislilo bi i praktično bi značilo ukidanje beneficiranog radnog staža, jer bi zaposleni pod beneficijom morali da rade najmanje do 56-57 godina, odnosno bilo bi, kako je trenutno stanje u tim službama i nekih koji bi morali raditi i preko 60 godina, te bi u penziju odlazili sa gotovo 50 godina radnog staža, poručio je predsjednik Sindikalne organizacije ZIKS-a i sekretar Sindikata uprave i pravosuđa Predrag Spasojević.

On je reagovao na saopštenje Ministarstva rada i socijalnog staranja iz kojeg su naveli da se Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PIO ne ukida beneficirani staž i da zaposleni na beneficiranim radnim mjestima u vojsci, policiji i vatrogasci neće ići u penziju sa 65 godina života.

Predrag Spasojević (foto: Sindikat uprave i pravosuđa Crne Gore)Predrag Spasojević (foto: Sindikat uprave i pravosuđa Crne Gore)

“Poštovani radniče u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, (tekst je nepotpisan) to što ste objavili kao demanti mogao je bilo ko, ko zna da čita i citira Zakon o PIO. Samo citiranje važećih normi i tumačeći ih u skladu sa predloženim izmjenama nije nikakav demanti naše tvrdnje, jer ako se usvoje izmjene zakona, predložene od strane vašeg ministarstva, beneficirani radni staž se u potpunosti obesmišljava, odnosno kao da se ukida”, naveo je Spasojević.

Naveo je da svrha uvođenja beneficiranog radnog staža nije da bi se pojedina zanimanja nagradila i diskriminatorno odvojila o ostalih zanimanja, već je to, kako je istakao, genercijski, na osnovu iskustva i naučno utemeljenih obrazloženja uvedeno kao određeni zaštitni element zaposlenog koji obavlja te poslove i u cilju efikasnosti postojećeg zanimanja.

“Nijesu bili glupi oni prije vas koji su ovakav način zaštite struke i zaposlenih uveli mnogo prije nego ste vi i uopšte zapošljeni u ministarstvu. Struke rudara, lučkih radnika, vozača kamiona i autobusa, pilota, pomoraca, ronilaca, vatrogasaca, policajaca, vojnika, zatvorskih službenika, ne mogu se obavljati nakon određenog pogoršanja zdravstvenog stanja, odnosno za ova zanimanja se zahtijevaju ekstremno zdravi zaposleni. Svi znaju da nakon 40. godine života, gotovo da postoje samo dvije vrste ljudi i to oni koji imaju neku bolest i oni koji se nisu sistematski pregledali”, istakao je Spasojević.

On je naveo da poslovi koji su beneficirani posebno dodatno troše radnike na tim poslovima, te je uglavnom korišćenjem beneficiranog radnog staža i posebnih uslova za prijevremeni odlazak u penziju upravo starosna dob od 45 do 55 godina vrijeme kada se ove službe napuštaju, ne samo u regionu već i u većini civilizovanih država.

“Problem koji radnik u ministarstvu ne uviđa je da su Zakonom o vojsci Crne Gore i Zakonom o zaštiti i spašavanju određene godine prestanka službe i to 45 godina života za vojnike po ugovoru, a za ostale 55 godina žovota. Postavlja se pitanje zašto je zakonodavac odredio baš ove godine za prestanak službe ?!? Koje je to argumente koristio kada je odredio da neko ko napuni 45 godina nije više sposoban da bude vojnik po ugovoru, odnosno kada napuni 55 godina života nije više sposoban da bude vatrogasac, odnosno profesionalno vojno lice?!? Pored toga što će neki od njih imati 40 godina penzionog staža neće moći da idu u penziju po ovom predlogu a služba im prestaje!!! Neka mi radnik ministarstva odgovori da li je u ovom slučaju ukinuta beneficija ili nije?”, pita Spasojević, koji je dodatni član radne grupe za izradu Nacrta Zakona o izmjenama i dopunama zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju ispred Saveza Sindikata Crne Gore.

rtcg.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com