Home / PG INFO / Aktuelno / Podgorički tinejdžer (14) ulovio TROFEJNU RIBU
Foto Jedro.me

Podgorički tinejdžer (14) ulovio TROFEJNU RIBU

Podgoričanin Aleksa Obradović (14) tokom ljetovanja u Tivtu ulovio je rijetku ribu u Jadranskom moru-zubaticu i to tešku 4,4 kilograma!

To je ulov u kategoriji trofejnih jer su najčešći primjerci ove vrste riba u Jadranskom moru srednje lovne težine oko 800 grama, navodi Portal Jedro.

Roneći na dah, Aleksa je izlovio grabljivu morsku ribu u smiraj dana.

“Sportskim ribolovom sa brato Đorđem se bavim posljednje dvije godine. Dok smo bili dječaci gledali smo tatu kako zaranja, izlovljava ribu i ljubav prema sportskom ribolovu smo naslijedili upravo od njega. Sportski ribolov je sastavni dio naših ljetovanja”, kaže Aleksa.

Aleksa je sa bratom ronio svakodnevno, i ujutro i uveče.

“Najbolji izlov je predveče, prije zalaska sunca jer tada riba izlazi da se hrani. I tog dana kad sam ulovio zubaticu tešku preko četiri kilograma, ronio sam predveče. Nakon 15-tak minuta mi se posrećilo”, priča mladi Aleksa.

Veliki primjerak zubatice bila je atrakcija za turiste, a i mještane koji su se našli na ponti u tivatskom zalivu, u Krtolama.

Preko četiri kilograma teška zubatica mogla bi četrnaestogodišnjeg Aleksu “kandidovati” za nagradu Ulov mjeseca.

Zubatica je izuzetna vrsta ribe, čiji izlov nosi izazov zbog njene brzine, zatim naglih bjegova u stranu, skokova i vratolomija koje izvodi što joj omogućava snažno tijelo i velika usta naoružana oštrim zubima.

U većem broju na južnom Jadranu se pojavila prije dvadesetak godina. Najprije oko Bara i Ulcinja, a zadnjih godina širi se na cijelo područje Jadrana.

Primjerci do tri kilograma su uobičajeni, a srednja lovna težina je 700 do 800 grama. Biolozi kažu da može narasti i do 15 kilograma, ali se toliki primjerci u vodama Jadrana još nisu lovili.

Jedro.me

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *