Home / ŽIVOT + / Djeca i roditelji / Djeca rođena u septembru su POSEBNA: Zbog ovih 6 razloga imaju PREDNOST u odnosu na ostalu!

Djeca rođena u septembru su POSEBNA: Zbog ovih 6 razloga imaju PREDNOST u odnosu na ostalu!

Ljeto se bliži kraju, vrućine su popustile. Odlično je vrijeme za rođenje djeteta pa se sve mame s terminom porođaja u septembru mogu smatrati srećnicama. Postoji nekoliko razloga zbog kojih su djeca rođena u septembru posebna.

 

1. Vjerovatno će biti uspješna u školi

 

Istraživanjeobjavljeno u “National Bureau of Economic Research” otkrilo je da su djeca rođena u septembru često uspješnija tokom školovanja. Naime, spadaju u polovinu starije djece u razredu, a to često vodi do akademskog uspjeha jer u nižim godinama i šest mjeseci čini veliku razliku.

2. Vjerovatno će biti uspješnija u sportu

 

Školski uspjeh nije jedina prednost djece rođene u septembru. Istraživanje pokazuje da su djeca rođena u ovo doba često uspješnija i u sportskim aktivnostima.

 

“Kod djece rođene u sjevernoj hemisferi, ona koja su rođena u jesen imaju malo veću masu mišića i kostiju”, izjavio je dr Gavin Sanderkuk sa Univerziteta Eseks i dodao: “Imaju veću mišićnu masu, ranije postaju aktivni i uključuju se u sport.”

Neka istraživanja na ovu temu zaključuju da je veća izloženost vitaminu D dok su još u maternici jedan od mogućih faktora za sportski uspjeh.

 

3. Manje je vjerovatno da će imati bipolarni poremećaj

 

Prema istraživanju objavljenom 2012. u časopisu “PLOS One” djeca rođena u septembru ređe imaju bipolarni poremećaj u odrasloj dobi. Naučnici ne znaju tsčan razlog zbog kojeg je to tako, pretpostavljaju da ulogu takođe ima prenatalna izloženost nešto većoj količini vitamina D.

 

4. Slave rođendan u najpopularnijem rođendanskom mjesecu

 

Septembar je mjesec s najviše rođene djece u Americi, ali i mnogim drugim zemljama.

Nekoliko naučnika uporedilo  je podatke o broju rođenih i otkrili su da je septembar najpopularniji mjesec za rođenje. To pripisuju božićnim i novogodišnjim praznicima. Smatraju kako je to vrijeme kad je najveća vjerovatnoća da će žena zatrudneti.

Prema Metu Stajlsu koji je prikupio podatke o rođenima između 1994. i 2014. najviše djece rađa se 9., 12. i 19. septembra.

 

5. Vjerovatno neće biti ni premalena ni prevelika pri porođaju

 

Istraživanja su pokazala da bebe rođene u septembru nisu najveće pri porođaju, već one rođene ranije ljeti, a ne ubrajaju se ni u grupu najmanjih kao zimska djeca.

6. Manja je vjerovatnoća da će upadati u nevolje

 

Istraživanje prema kome su djeca rođena u septembru uspješnija u školi pokazalo je i da će ta djeca imati manje problema sa zakonom nego djeca rođena u avhustu.

 

“Ako su među starijima u školi, lakše će postizati ciljeve kada je akademski uspjeh u pitanju. Tako će vjerovatnije upisivati fakultet i smanjena je mogućnost da će postati maloljetni kriminalci”, naveli su autori istraživanja.

Espreso

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com