Vikendica Ane Đukanović građena na „divlje” - Volim Podgoricu

Vikendica Ane Đukanović građena na „divlje”

Vikendica za odmor na Veruši advokatice Ane Đukanović ima 28 kvadrata izgrađenih više nego što je to dozvoljeno građevinskom dozvolom, dok pomoćna zgrada od osam kvadrata nema građevinsku dozvolu. To stoji upisano kao teret 13. septembra u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine na imovinu sestre predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Riječ je o prizemnoj zgradi sa potkrovljem koja zauzima 67 kvadrata. U prizemlju je kako stoji u katastru stembeni prostor od 46 kvadrata a u potkrovlju stambeni prostor od 44 kvadrata. Pored vikendice se nalazi pomoćna zgrada od osam kvadrata. Đukanovićka je vlasnica i 314 kvadrata neplodne zemlje na Veruši.

„Objekat broj 1 (zgrada za odmor) prekoračenje dozvole za 28 kvadrata. Objekat 2 (pomoćna zgrada) nema dozvolu“, navodi se u katastarskoj evidenciji.

Među gotovo 12 hiljada zahtjeva za legaizaciju, koji su predati Sekretarijatu za planiranje i uređenje prostora glavnog grada, nalaze se i dva zahtjeva koje je podnijela Ana Đukanović. Na sajtu grada Podgorice stoje evidnetirani svi podnijeti zahtjevi, među kojima i njen.

Međutim, gradska administracija još nije kompletirala zahjeve, odnosno ne može se još znati za koje objekte je Đukanovićeva tražila legalizaciju. I dok su ostale crnogorske opštine, poput Budve, Bara, Kotora i ostalih detaljno na svojim sajtovima javnosti predočile sve zahjeve sa preciznim podacima o kojoj kvadraturi svakog objekta ponaosob se traži legalizacija sa podacima o katasrskim parcelama, na sajtu glavnog grada to nije učinjeno.

Zato je nejasno da li je spornih 36 kvadrata izgradila Đukanovićeva ili je to ona kupovinom kuće dobila u amanet. Takođe, nejasno je kada je došlo do divlje gradnje, koja je od 2008. godine utanovljena kao krivično djelo.

Na nekretninama Đukanovićeve, u katastarskoj evidenciji od septembra 2009. stoji zabilježba o neutvrđenom pravu svojine, jer “stranka se nije odazvala uredno dostavljenom pozivu, a provjerom podataka je utvrđeno da nije evidentirana u katastarskom operatu KO Veruša“.

Među 50 hiljada zahjeva, koliko ih je do 16. jula predato u Crnoj Gori među „divljim“ graditeljima nalaze se brojna poznata imena iz svijeta politike, javnog i kulturnog života čije su kuće, vikendice ili stanovi izgrađeni mimo dozvole.

Pretpostvalja se da broj nelegalnih objekata mnogo veći, te se u mnogim opštinama i dlaje predaju zahjevi

Odbor za prostorno planiranje Zajednice opština Crne Gore predao je Inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata kojim se traži da se rok za legalizaciju, ali i za izradu započete planske dokumentacije produži do 31. marta 2019.

Vijesti

1 komentar

  1. I intended to compose you one little note to help say thanks over again on the superb tactics you’ve provided in this case. It is quite shockingly open-handed with you to deliver freely all that numerous people could have marketed for an electronic book to help make some profit on their own, chiefly seeing that you could have done it if you decided. Those strategies additionally worked like the great way to understand that someone else have the identical fervor really like my own to know lots more with respect to this condition. I know there are lots of more fun times ahead for many who see your blog post.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com