AMBASADA KINE POVODOM POSJETE POSLANIKA: “Tajvan je neotuđivi dio kineske teritorije” - Volim Podgoricu

AMBASADA KINE POVODOM POSJETE POSLANIKA: “Tajvan je neotuđivi dio kineske teritorije”

Kineska ambasada u Podgorici saopštila je juče da se Crna Gora uvijek pridržavala principa jedna Kina i da neće dozvoliti bilo kakvom zvaničnom osoblju da posjeti Tajvan i da razvija zvanične odnose sa tajvanskim vlastima.

Na pitanje Dnevnih novina kakav je zvanično kineski stav povodom posjete predsjednika Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića, poslanika Demokrata Danila Šaranovića i nezavisne poslanice Anke Vukićević Tajvanu, državi sa kojom Crna Gora nema uspostavljene diplomatske odnose, Ambasada Narodne Republike Kine u Podgorici je odgovorila da je u oktobru 1971. godine, tokom 26. sjednice Generalne skupštine UN usvojila Rezoluciju br. 2758, utvrđujući da je Vlada Narodne Republike Kine jedina pravna vlada koja predstavlja čitavu Kinu.

“Tajvan je neotuđivi dio kineske teritorije. Princip “jedna Kina” postao je univerzalni konsenzus međunarodne zajednice, koji je u vezi sa ključnim interesima Kine i osećanjima više od 1,3 milijarde kineskog naroda, taj princip takođe je preduslov i politička osnova za Kinu da održava i razvija prijateljske i kooperativne odnose sa svim zemljama cijelog svijeta”, saopšteno je Dnevnim novinama iz kineske ambasade.

Iz ove prijateljske zemlje podsjećaju da je Narodna Republika Kina je priznala i uspostavila diplomatske odnose sa Crnom Gorom od njenog sticanja nezavisnosti 2006. godine.

“Tokom proteklih dvanaest godina od uspostavljanja diplomatskog odnosa, političko međusobno povjerenje između dviju zemalja se kontinuirano pojačava, pragmatična saradnja se sveobuhvatno razvija, kulturna i ljudska razmjena se neprekidno produbljava, Kina j e zadovolj na kontinuiranim razvojem bilateralnih odnosa. Crna Gora se uvijek pridržavala principa “jedna Kina” o tajvanskom pitanju i nije se bavila nikakvim zvaničnim razmjenama i zvaničnim kontaktima sa Tajvanom. Kineska strana to cijeni. Vjerujemo da će Crna Gora nastaviti da se pridržava ovog principijelnog stava i neće dozvoliti bilo kakvom zvaničnom osoblju da posjeti Tajvan i da razvija zvanične odnose sa tajvanskim vlastima”, kaže se u odgovoru Ambasade Narodne Republike Kine.

Podsjetimo dok se Abazović, koji ne učestvuje u radu Skupštine baš kao ni Demokrate, na društvenim mrežama pohvalio ovom posjetom, Skupština Crne Gore je u saopštenju proslijeđenom medijima naglasila da nije dobila zvaničan poziv za posjetu Tajvanu zbog čega ni posjeta nije realizovana u organizaciji crnogorskog parlamenta.

Dnevne novine

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com