Home / NOVOSTI / Nad pravoslavnom crkvom se nadvila opasnost: Gora od velikog raskola

Nad pravoslavnom crkvom se nadvila opasnost: Gora od velikog raskola

Pravoslavlju prijeti raskol teži od onog između Istoka i Zapada, upozorio je vladika bački Irinej.

 

– Prvi put u istoriji pravoslavne crkve nad njom se nadvija realna opasnost od novog velikog raskola, ovog puta ne između hrišćanskog Istoka i Zapada, nego unutar samog Istoka. Ako bi došlo do toga, a ja se nadam da, uprkos svemu, neće doći, to bi bio veći i teži raskol od svih prethodnih u istoriji Crkve, kvantitativno veći i od raskola iz 1054. godine, s obzirom na današnju brojnost pomjesnih pravoslavnih crkava i njihovu raširenost u svijetu – rekao je vladika Irinej u intervjuu za današnju “Politiku”.

On je na taj način prokomentarisao upozorenje Svetog sinoda Ruske pravoslavne crkve da je cio pravoslavni svijet u opasnosti posle odluke Svetog sinoda Vaseljenske patrijaršije o postavljenju dvojice “egzarha” za Kijev, odnosno poglavara ukrajinskih pravoslavaca.

– Oni, naime, nisu tamo postavljeni, nego poslani na neko vrijeme u konkretnoj misiji sprovođenja plana o dodeljivanju autokefalije ukrajinskim raskolnicima više boja i vrsta, a protiv volje zakonite, kanonske crkve u Ukrajini, jedine koja u toj zemlji jeste Pravoslavna crkva, priznata od svih crkava, počev od Carigradske patrijaršije – objasnio je Irinej, ističući da riječ “egzarh” u ovom slučaju znači prosto izaslanik, legat, predstavnik.

Vladika bački Irinej – Foto: Wikipedia/PanchoS

Upitan da li opasnost od raskola već postaje stvarnost jer se u saopštenju Svetog sinoda RPC konstatuje i da je “proces prema izjavama vaseljenskog patrijarha nepovratan i biće nastavljen”, vladika Irinej kaže da smatra da u istoriji nema nepovratnih procesa, čak i kada su okončani, “a kamoli kada su u toku i tek treba da budu okončani”.

Istovremeno je izrazio nadu da Carigradska patrijaršija “neće preći fatalni Rubikon i da će svetinju jedinstva crkve staviti iznad ovozemaljskih ”primata”, antagonizama, interesa, uticaja…”

Napomenuo je i da Srpska pravoslavna crkva ne prihvata postojanje dva razlličita, pritom zavađena, pravoslavlja, jednog “fanariotskog”, a drugog “moskovskog”, već da vjeruje u jednu, svijetu, sabornu i apostolsku Hristovu Crkvu.

– Ukratko: nismo za Moskvu, nego za puno poštovanje vjekovnog kanonskog poretka ,i nismo protiv Carigrada, nego protiv svake inicijative koja bi, čak i nezavisno od dobrih namjera, sigurno izazvala još teže potrese i podjele od onih koje već imamo – poručio je Irinej.

Na pitanje da li postoji mogućnost da se, ako nekanonske crkvene strukture u Ukrajini na ovaj način dobiju autokefalnsot, slično dogodi i u Makedoniji, gdje takođe postoje kanonska Crkva i nepriznate strukture, vladika bački upozorava da ako nešto prođe u Ukrajini, proći će ne samo i u Makedoniji nego i u Crnoj Gori, Abhaziji “i gdje god naručioci i izvršioci zamisle, čak, možda, i u Grčkoj”.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *