Home / ŽIVOT + / Savjeti / SVI IH IMATE, A UNIŠTAVAJU VAM ŽIVOT: Ove aplikacije odmah izbrišite iz telefona dok ne bude prekasno!

SVI IH IMATE, A UNIŠTAVAJU VAM ŽIVOT: Ove aplikacije odmah izbrišite iz telefona dok ne bude prekasno!

Epl je izbacio tri aplikacije iz svoje prodavnice nakon što je otkrio da kradu podatke korisnika.

 Popularne aplikacije za Mac su skupljale i slale trećim licima vašu istoriju surfovanja internetom i druge podatke bez vašeg znanja.

Nakon što je otkriveno da “Adware Doctor” – aplikacija dizajnirana da uklanja maliciozne fajlove sa vašeg maca – u tajnosti sakuplja i aplouduje podatke korisnika na server u Kini, Epl je odlučio da je izbaci iz svoje prodavnice aplikacija.

Nažalost, ova aplikacija je već postala najskidanija u svojoj kategoriji.

Međutim, potom je otkriveno da “Trend Micro” aplikacije “Dr Unarchiver” i “Dr Cleaner” rade istu stvar.

Ove aplikacije sakupljaju i aplouduju korisničke podatke na svoje servere, ali i podatke u vezi sa drugim aplikacijama koje imate instalirane na svom kompjuteru.

Obje aplikacije su uspjele da dođu do ovih podataka jer od korisnika traže da im dozvole pristup Macovom home direktorijumu kako bi skenirale i čistile keš. Kada bi dobile ovaj pristup, one bi potom sakupile korisničke podatke, kompresovale u zip fajl i poslale na server.

Još nije poznato da li postoje i druge aplikacije koje rade ovo isto, ali je prilično zanimljivo vidjeti da su čak tri aplikacije uspele da zaobiđu Eplova pravila za tako kratko vrijeme.

Ako koristite neku od njih, obrišite ih i bekapujte svoje lične podatke.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *