Home / NOVOSTI / Kultura / Zaboravljen od svih: Da li ste znali da Crna Gora ima oskarovca?
FOTO: SCREENSHOT (YOUTUBE)

Zaboravljen od svih: Da li ste znali da Crna Gora ima oskarovca?

Da li ste znali da Crna Gora ima dobitnika Oskara? To je bio Dušan Vukotić, koji je kao predstavnik čuvene zagrebačke škole animiranog filma, dobio najveću filmsku nagradu za film “Surogat” 1962. godine. Od tada je prošlo 56 godina, a on je u svojoj Podgorici, u kojoj je živio do odlaska na školavanje u Zagreb, zaboravljen.

Na kući u kojoj je živio nema spomen ploče, niti jedna ulica ne nosi njegovo ime, niti ima nagrade koja je nazvana po njemu.

Marko Mišić je razgovarao sa rediteljem Senadom Šahmanovićem, koji priprema dokumentarni film o našem oskarovcu, kao i sa rediteljem Brankom Baletićem i profesorom Fakulteta dramskih umjetnosti Sehadom Čekićem, koji je i direktor Filmskog centra.

Vijesti

loading...

One comment

  1. Dragan Vucinic

    pročitao sam tekst o Disku Vukoticu. Obzirom da mi je rođak i da smo jedno vreme živeli zajedno želim da dopunim neke podatke.Posle oslobođenja Podgoričke odmah je mobilisan i otišao u vojsku a posle demobilizacije otišao je u Zagreb na studije gde je kao karikaturista sarađivao dugo sa humoristickom listu “KEREMPUH”,A obeležje pok.Cisco Popovic,dir.Kina kulture pre dvadeset i više god.tražio je dozvolu od gradskih vlasti da ispred Kina postavi bistu Dusku oskarovcu.Nikada u nisu ni odgovoril

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *