Home / NOVOSTI / BOSNA PUCA NA TRI DIJELA? Dodik podržao Hrvate

BOSNA PUCA NA TRI DIJELA? Dodik podržao Hrvate

Hrvati u BiH bi vrlo brzo, nezadovoljni izborom Željka Komšića, mogli da zatraže svoj entitet. To bi definitivno pocijepalo BiH, upozoravaju stručnjaci

Bosni i Hercegovini preti cijepanje na tri dijela, odnosno stvaranje trećeg – hrvatskog entiteta! Hrvati, naime, smatraju da im je Željko Komšić nametnut za predstavnika u Predstavništvu BiH, te da oni oni time mnogo gube na svojim pravima.

Nakon Komšićevog izbora, Hrvati su čak organizovali i proteste, tvrdeći da je on izabran bošnjačkim glasovima, “čime je grubo prekršena njihova izborna volja”.

 

FOTO: REUTERS

Opasna igra

A kap koja je prelila čašu bila je Komšićeva najava da će BiH tužiti Hrvatsku zbog Pelješkog mosta, zbog čega je reagovao i novoizabrani srpski predstavnik u Predsedništvu Milorad Dodik rekavši da on takvu tužbu neće podržati. Dodika je, takođe, razbjesnela i Komšićeva izjava kojom je Srbiji poručio da je Kosovo nezavisna država. Zato mu je očitao bukvicu, poručivši mu da je malo prenaglio u svađama kako s Hrvatskom tako i sa Srbijom, što otežava mogućnost da novo Predsedništvo BiH profunkcioniše kao partner državama regiona.

– Komšić Hrvatskoj prijeti tužbom zbog Pelješkog mosta, a Srbiji da treba da prizna samoproglašeno Kosovo. Svakako da to umanjuje šansu za bilo kakav politički proces na regionalnom nivou – kazao je Dodik. On je rekao i da Komšić nije autentični predstavnik hrvatskih nacionalnih interesa u BiH, te da činjenica da hrvatske političke predstavnike izglasavaju Bošnjaci može biti opasna politička igra.

Opstanak doveden u pitanje

 

Analitičar Dževad Galijašević kaže da su Komšića na vlast sada doveli Bošnjaci, odnosno SDA, čime je opstanak BiH doveden u pitanje.

 

– O opstanku odlučuje dosadašnji hrvatski predstavnik u Predsedništvu Dragan Čović. Stvara se mogućnost da se napravi treći entitet i da se Bosna pocijepa. Moguće je da će Hrvati izaći sa zahtjevom za entitetom. To bi podijelio Bosnu, Bošnjaci to ne bi prihvatili, podrazumjevala bi se i promjena Dejtona… Definitivno bi se onesposobile i institucije.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *