MITROPOLIT AMFILOHIJE OCIJENIO: Odluka vaseljenskog patrijarha je nekanonska - Volim Podgoricu

MITROPOLIT AMFILOHIJE OCIJENIO: Odluka vaseljenskog patrijarha je nekanonska

Odluka patrijarha carigradskog i Sinoda carigradske patrijaršije po pitanju ukrajinskog problema je katastrofalna i za Carigradsku patrijaršiju i za rješavanje pitanja o Crkvi u Ukrajini, a i za jedinstvo Pravoslavne crkve, kazao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. On je u intervjuu za ruski „Prvi kanal“ kazao da su u Srpskoj pravoslavnoj crkvi poraženi činjenicom da je vaseljenski patrijarh, poznavalac kanona, donio takvu odluku, koja je, prema njegovim riječima, bez sumnje nekanonska.
On je objasnio da se carigradski patrijarh u toj odluci poziva na pravo obraćanja pomjesnih crkava Carigradskoj patrijaršiji kada se u njima pojavi problem sa nekim episkopima. Vladika cetinjski je zapitao da li oni u stvarnosti imaju to pravo.

– Prije svega, to pravo se tiče mitropolija koje se nalaze pod kanonskom upravom Carigradske patrijaršije. Nije se ticalo cijele Crkve. Dalje, to pravo se zasniva na kanonima Vaseljenskog sabora, prema kojima je vaseljenski patrijarh dobio taj status kao episkop grada Carigrada, imperatorskog grada, grada koji je rezidencija cara i Carskog savjeta. Međutim, danas više ne postoji carska prestonica. Carigrad nije carska prestonica od 1453. godine. I zbog toga je pravo na koje se poziva vaseljenski patrijarh pod znakom pitanja – objasnio je mitropolit Amfilohije.
Ocijenio je da je takva odluka carigradskog patrijarha katastrofalna i za rješavanje važnog pitanja za Pravoslavnu crkvu u Ukrajini, te da ona ne rješava to pitanje, već ga samo komplikuje.
Na pitanje šta je crnogorski predsjednik Milo Đukanović mislio kada je izjavio da je Ruska crkva udarna pesnica ruskih imperijalnih interesa, mitropolit je kazao da je „vjerovatno mislio na to da se Crnogorska mitropolija, koja ovdje postoji već 800 godina, odnosi prema Ruskoj crkvi i Rusiji onako kako se prema njima odnosila vjekovima, a posebno u vrijeme mitropolita Danila“.
– Đukanović je u borbi protiv „ruskog imperijalizma” postao igračka u rukama zapadnoevropske, američke imperije i NATO-a – onih koji su bombardovali Crnu Goru, Srbiju i Kosovo, koje je bilo dio Crne Gora kad je ona bila nezavisna kraljevina. A sad je Đukanović priznao Kosovo, a Rusi su pokušali da spasu jedinstvo našeg naroda i države. Nažalost, tada Rusijom nije vladao onaj koji vlada danas, već njegov prethodnik, koji to nije razumio. Zato ja ne znam na šta Đukanović misli kad govori o „imperijalizmu” – kazao je mitropolit.
Mitropolit Amfilohije je saopštio da se u Crnoj Gori „komunisti, naslednici Titovog režima“ trude da stvore tzv. Crnogorsku pravoslavnu crkvu.
– Crnogorske vlasti su za vrijeme komunizma ubile ovdje 129 sveštenika, komunistička vlast ubila je mitropolita Joanikija. I ova je vlast prva postavila pitanje o tzv. Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Bezbožna vlast, ateistička vlast, sekularna vlast u sekularnoj državi, gdje je Crkva odvojena od države, miješa se u unutrašnja pitanja Crkve. Isto to se dešava i u Ukrajini i u drugim državama koje su nastale poslije boljševičke revolucije – ukazao je on.

Smatra da se „demonske sile ovog svijeta spremaju da razjedine i Pravoslavnu crkvu“.
U intervjuu za rusku televiziju je naveo da je Denisenko (poglavar nekanonske crkve u Ukrajini) jedini koji je priznao Miraša Dedeića, kojeg je, kako je podsjetio, Carigradska patrijaršija raščinila i anatemisala.

– Mi smo o tome izvijestili carigradskog patrijarha, ali on nije na to odgovorio. Naravno, on ne priznaje Dedeića. Ali ovim činom, prihvatajući one koji sve raskole u drugim mjestima priznaju kao kanonsku strukturu, on mimo svoje volje učvršćuje raskole, koji podrivaju jedinstvo Pravoslavne crkve – upozorio je mitropolit.
Naglasio je da Dedeića, kojeg je Carigradska patrijaršija raščinila, priznaje samo Filaret (Denisenko).
– I već mnogo godina služe zajedno. Kako će sad postupati Carigrad, ako je priznao Filareta, kog je raščinila Moskovska patrijaršija? Onda će morati da prizna i onoga ko s Filaretom saslužuje, a koga je sam Carigrad ranije raščinio. Tako da su naša braća u Carigradu slabo prosudila – ocijenio je mitropolit u intervjuu koji je sa ruskog prevela Georgina Stanišić.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com