Home / NOVOSTI / Društvo / Đukanović: Problem SPC je da svakoga ko nije poput njih proglašava izdajnikom

Đukanović: Problem SPC je da svakoga ko nije poput njih proglašava izdajnikom

Crna Gora ne smije da slijedi ni ruski, ni velikosrpski nacionalizam, ali ni agresivno svetosavlje koje poništava crnogorski vjerski i nacionalni identitet, poručio je predsjednik Milo Đukanović.

On je to kazao novinarima, komentarišući izjavu mitropolita SPC Amfilohija, koji je naveo da je predsjednik Crne Gore u borbi protiv ruskog imperijalizma postao igračka u rukama zapadno-evropske, američke i NATO imperije.

“Očigledno je problem SPC da svakoga ko nije poput njih, slijepi poslušnih interesa ruskog imperijalizma, velikosrpskog nacionalizma i agresivnog svetosavlja, kojeg promoviše SPC, proglašava izdajnikom. Izdajnikom čega, izdajnikom njihovih interesa? Da taj sam. Zato što mislim da Crna Gora ne smije da slijedi ni ruski ni imerijalizam, ni velikosrpski nacionalizam ni agresivno svetosavlje koje poništava crnogorski vjerski i nacionalni identitet.

Takve izjave, kako dodaje, vidi kao sastavni dio repertoara kojim se na Crnu Goru obrušio i srpski patrijarh Irinej.

“Ovo su gluposti koje pokušavaju da ometu Crnu Goru na putu njene emacipacije i usvajanja standarda koji će nas učiniti sastavnim dijelom saveremenog EU društva”, poručio je Đukanović.

(Rtcg)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *