Ko su poslanici koji “traju” gotovo koliko i crnogorska vlast? - Volim Podgoricu

Ko su poslanici koji “traju” gotovo koliko i crnogorska vlast?

Upitani da li bi svoje poslaničko mjesto, nakon toliko godina parlamentarnog rada, sada ustupili mlađim kolegama, i je li njihovo političko vrijeme prošlo, odgovaraju da je to stvar politike i dogovora.

Skoro 30 godina Ranko Krivokapić dio je crnogorske Skupštine, što kao njen predsjednik, što kao poslanik. Smatra da je stvaranje države najodgovorniji posao u svakom društvu, koji ne može ostati samo na mladima.

“Crna Gora je imala traumu tog tipa, kada je sve počelo porukom: dovoljno je samo da vi odete da drugi dođu. I tri decenije traje ta trauma. Niđe u svijetu nemate takav sistem da se mjeri na opšte. Niti su svi novi dobri, niti su svi stari loši i obratno”, tvrdi Krivokapić.

Da su godine kvalitetnog iskustva u politici samo dobrodošle potkrijepio je i primjerom čuvenog britanskog državnika.

“Čerčil je u sedmoj deceniji života postao najuspješniji premijer u 800 godina parlamentarizma Velike Britanije. Ali je imao grešaka u mladosti, a uspjeha u tom periodu. Ne postoji univerzalan odgovor”.

Iako je na drugoj političkoj strani, sličnog mišljenja je i dugogodišnji poslanik DPS-a Miodrag Vuković.

“Imamo sistema đe ne možete postati poslanik prije 35 godine, imamo stvarnost đe su senatori poslanici ljudi treće dobi po pravilu. Ta formula da podmlađivanje bude samo sebi svrha moze se pokazati čak i pogrešnom orjentacijom”, kazao je Vuković.

Upitani da li bi svoje poslaničko mjesto, nakon toliko godina parlamentarnog rada, sada ustupili mlađim kolegama, i je li njihovo političko vrijeme prošlo, odgovaraju da je to stvar politike i dogovora.

“Potreban je timski rad i u politici i u partiji, u državi koja kombinuje i mladost i iskustvo. Ja sam uvijek bio dio demokratskih odluka i u SDP-u i u državi. I podnosio ostavke, i dva puta odlazio u opoziciju i SDP i ja svojevoljno. Mi smo pokazivali da nam vlast nijedna nije ispred državnog interesa”, rekao je Krivokapić.

“Mislim da je vrijeme da neki novi iskusniji pomažu ovim novim mladim koji se uključuju u ovaj vidi političkog angažovanja a ja ću ostati vjerujte da pamtim po lijepom svo ovo parlamentarno trajanje”, tvrdi Vuković.

Kada to kaže misli na najveće političke procese koje je ispratio kao poslanik koji je uvijek zastupao politiku DPS-a, ali i ostvario lične ambicije. Ipak, puno je toga što bi rado zaboravio, kako kaže – nesrećne periode početkom i krajem devedeset ih ali i posljednje  demonstracije ispred Skupštine.

“Nisam siguran da smo baš morali da pravimo takve parlamentarne, odnosno kontra parlamenta digresije kao sto su vježbanje demokratije, navodno podrazumijevajući i na drugi način, mišićima”.

Osim Krivokapića i Vukovića više od 25 godina u parlamentu je i Predrag Bulatović, prvo kao dio DPS-a, pa lider SNP-a i sada kao poslanik DF-a.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com