Home / NOVOSTI / Društvo / SVE VIŠE PIJANIH: Za tri mjeseca zaustavljeno blizu 4.000 pijanih vozača 

SVE VIŠE PIJANIH: Za tri mjeseca zaustavljeno blizu 4.000 pijanih vozača 

Vožnja u alkoholisanom stanju sve je učestalija na crnogorskim drumovima. U prilog govore i podaci da je za tri mjeseca tokom ljetnje turističke sezone policija procesuirala 3.809 vozača koji su vozili pod dejstvom alkohola. Koliko je bilo osoba koje su zbog alkohola završile u zatvoru zvanično nema podataka jer Sud za prekršaje u Podgorici ne vodu tu evidenciju. Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, sudovi za prekršaje u većini slučajeva ne izriču zatvorsku kaznu, što je suprotno zakonu.

“Nemamo elektronsku bazu podataka (PRIS pravosudni informacioni sistem). Dakle, nemamo posebnu evidenciju koliko je bilo rješenja za osobe koje su vozile pod dejstvom alkohola u organizmu u koncentraciji od 2 g/kg ili većoj”, saopšteno je Pobjedi iz Suda za prekršaje.

Zakon je jasan kada je u pitanju vožnja pod dejstvom alkohola. Advokat Vuk Jaredić navodi da će policijski službenik na licu mjesta, naredbom, privremeno oduzeti vozačku dozvolu, ako upravlja vozilom u saobraćaju u koncentraciji većoj od 0,5 g/kg, opojnih droga ili drugih psihoaktivnih supstanci prije i za vrijeme vožnje.

“U tom slučaju ovlašćeni policijski službenik će vozaču obavezno izdati potvrdu koja sadrži lične podatke kao i broj vozačke dozvole, dan, čas, kao i razlog njenog oduzimanja. Policajac ima i ovlašćenje da privremeno isključi vozača iz saobraćaja u slučaju ako upravlja vozilom u saobraćaju pod dejstvom alkohola u koncentraciji od 0,3 g/kg do 0,5 g/ kg”, navodi Jaredić.

On ističe da policijski službenik može radi provjere prisustva alkohola u organizmu vozača da podvrgne ispitivanju pomoću odgovarajućih sredstava i aparata za mjerenje alkoholisanosti.

Kako Jaredić navodi, kod vozača koji poriču da voze pod dejstvom alkohola, opojnih droga ili drugih psihoaktivnih supstanci, odnosno odbiju da potpišu zapisnik o alkotestiranju ili drugoj vrsti ispitivanja, analiziraće se krv i urin, osim ako bi zbog toga nastupile štetne posljedice po njegovo zdravlje.

“Ovlašćeni policijski službenik će, u skladu sa zakonom kojim se uređuju prekršaji, lišiti slobode vozača kod koga je utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu u koncentraciji većoj od 1 g/kg kao i onog koji odbije da se podvrgne ispitivanju na prisustvo alkohola, droge ili drugih psihoaktivnih supstanci”, navodi on.

Kada su u pitanju kazne, advokat Jaredić pojašnjava da su za protivpravno ponašanje predviđene novčana ili zatvorska, zavisno od težine prekršaja.

“Novčanom kaznom od 150 eura do 1.000 eura ili kaznom zatvora do 60 dana kazniće se za prekršaj vozač koji je pod dejstvom opojnih droga, drugih psihoaktivnih supstanci ili je pod dejstvom alkohola u koncentraciji od 1 g/kg do 2 g/ kg, odnosno lice kod kojeg je nesposobnost za upravljanje vozilom zbog dejstva alkohola ili psihoaktivnih supstanci konstatovana stručnim pregledom, ili je u tolikoj mjeri umoran, bolestan ili u takvom psihofizičkom stanju da nije sposoban da bezbjedno upravlja vozilom”, ističe Jaredić.

Pobjeda

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *