Home / LJUDI / TRAGIČNA SUDBINA SAUDIJSKE PRINCEZE: Zbog ljubavi je brutalno pogubljena, a na smrt ju je osudio njen djeda (VIDEO)

TRAGIČNA SUDBINA SAUDIJSKE PRINCEZE: Zbog ljubavi je brutalno pogubljena, a na smrt ju je osudio njen djeda (VIDEO)

Saudijska Arabija je dospjela u žižu interesovanja javnosti kada je prestolonasljednik princ Mohamed bin Salman preuzeo svoju novu dužnost. Javnost se divila princu zbog želje da promijeni svoju državu, ali su sa druge strane shvatili da imaju posla sa čovjekom koji može biti i opasan.

Ubistvo novinara Džamala Kašogija predstavilo je Saudijsku Arabiju u negativnom svjetlu, jer je pokazalo svu brutalnost saudijskog režima. Međutim, ovo nije jedini slučaj ove vrste.

Saudijska porodica je i u prošlosti umjela da budu surova prema ljudima koji bi ih “osramotili” ili bi uradili nešto što nije u njihovom interestu. Tako je nastradala i mlada saudijska princeza i to zbog ljubavi.

Saudijska princeza Mišal bint Fahd al Saud je bila član kraljevske porodice Saud, ali je pogubljena 1977. godine zbog preljube. Tada je imala samo 19 godina, a ovaj događaj je šokirao širu javnost kada je po njemu snimljen popularni britanski dokumentarac “Smrt princeze”.

Ona je bila unuka princa Muhamada bin Aldulaziza, koji je bio stariji brat kralja Khalida (tadašnjeg saudijskog kralja) i sin osnovača kraljevstva Saudijske Arabije, kralja Abdulaziza.

U zavisnosti od toga odakle se čitaju podaci o životu ove princeze oni se bitno razlikuju. Negdje piše da je bila udata, dok drugi ističu da nije imala muža.

U verziji priče po kojoj je princeza imala muža, ističe se da par nije živio zajedno. Muž nije želio da joj da razvod, jer je želio da preko nje ostane povezan sa saudijskom kraljevskom porodicom. Kada se princeza zaljubila u drugog muškarca, tu je nastao problem i ona je optužena za preljubu, a potom ubijena zajedno za svojim dragim.

Po drugoj verziji priče, princeza je studirala u Libanu, gdje ju je porodica poslala na njen zahtjev. Tamo za zaljubila u čovjeka po imenu Khaled al-Šaer Mulhalal, koji je bio rođak saudijskog ambasadora u Libanu. Par je ubrzo započeo aferu.

Kada su se vratili u Saudijsku Arabiju, pročulo se da su se nekoliko puta sastajali nasamo, što je pokrenulo priču o preljubi.

Pored princeze sa njom je ubijen i njen ljubavnik Foto: Profimedia/Corbis VII

Zbog toga je princeza pokušala da iscenira da se udavila, ali je uhvaćena kada je Khaledom pokušala da napusti Saudijsku Arabiju.

Iako je bila maskirana u muškarca, na pasoškoj kontroli na aerodromu su je ipak prepoznali. Ona je uhvaćena i vraćena je svojoj porodici.

Prema Šerijatskom pravu osoba može da budu osuđena za preljubu ako sama to prizna ili ako se pojave četvorica muškaraca kao svedoci, koji su navodno prisustovali tom činu.

U ovom slučaju nije bilo svedoka, a porodica je princezi rekla da ništa ne priznaje. Međutim, upozorili su je da u svakom slučaju nikada više neće videti svoju ljubav. Međutim, princeza je na sudu priznala preljubu.

Princeza je na sudu priznala da je počinila preljubu Foto: Profimedia

POGUBLJENJE

Princeza i njen voljeni čovjek su pogubljeni 15. jula 1977. godine u Džedi. Uprkos njenom kraljevskom statusu, stavili su joj povez, morala je da klekne na koljena, da bi na kraju bila pogubljena, po naređenju njenog dede.

Kao stariji član porodice, ovu odluku je donio, jer je prema njegovom mišljenju osramotila porodicu.
Khaled je morao da gleda princezino pogubljenje, a onda mu je odrubljena glava. Vjeruje se da je sve obavio jedan princezin rođak. Sve je obavljeno u blizini palete u Džedi, a ne na javnom mjestu.

Zbog ovog događaja položaj žena je postao lošiji i izgubile su svoja prava.

Kada su kasnje pitali princa Muhamada da li su ove smrti bile potrebne, on je rekao da je za njega bilo dovoljno što je par bio nasamo u sobi. Još jedan član kraljevske porodice je pogubljen 2016. godine.

Posle ovog događaja žene gube sva prava u Saudijskoj Arabiji Foto-ilustracija: Profimedia

DOKUMENTARAC

O ovoj priči je napravljen dokumentarac, a producent Antoni Tomas je lično došao u Saudijsku Arabiju kako bi prikupio informacije o princezinom životu. Film je treba da bude prikazan 9. aprila 1980. godine u Britaniji, a posle i u SAD-u.

Saudijska Arabija je pokrenula niz akcija i protesta kako do prikazivanja filma ne bi došlo, ali u tome nisu uspjeli.

Film je prikazan u Velikoj Britaniji, a zbog toga je saudijski kralj Khalid protjerao britanskog ambasadora u Saudijskoj Arabiji.

(Telegraf.rs/A.T.)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com