Preminuo čuveni američki strip scenarista, tvorac Spajdermena, Halka, Ajron Mena… - Volim Podgoricu

Preminuo čuveni američki strip scenarista, tvorac Spajdermena, Halka, Ajron Mena…

Kao scenarista je sarađivao sa crtačima Džekom Kirbijem i Stivom Ditkom, stvorivši strip junake kao što su Spajdermen, Halk, Fantastična četvorka, Ajron Men, Tor, Iks Men i mnogi drugi.

Li je od male izdavačke kuće stvorio veliku multimedijalnu korporaciju. Primljen je u Kuću slavnih Vila Ajznera, a takođe i u Kuću slavnih Džeka Kirbija.

Sten Li donosi novine i na uredničkom polju. Na prvim stranama stripa, pored scenariste i crtača, počinje da kredituje i sve ostale koji su radili na stripu: tušere, unosače teksta i koloriste. Stvaranje neposredne veze između autora stripova i čitalaca bilo mu je takođe vrlo važno. Zato svaku sveščicu prate i adekvatni tekstovi koji najavljuju neke nove priče strip – serijala i donose nove vijesti i podatke o autorima stripa.

Tokom šezdesetih godina Sten Li je bio urednik najvećeg broja Marvelovih serijala, pisac scenarija, urednik rubrike pisama čitalaca, a takođe je pokrenuo i mjesečnu kolumnu Stenova govornica, preko koje je promovisao izdanja i obično je završavao kolumnu svojim legendarnim uzvikom Ekscelzior!

Velika popularnost Marvelovih stripova uslovila je i naglo povećanje obima posla, tako da Li više nije bio u mogućnosti da piše detaljne scenarije za crtače. Pristupio je novom metodu, koji su koristili i drugi izdavači, ali koji je zbog Marvelovog velikog uspjeha postao poznat kao Marvelov metod.

Ukratko, taj metod se svodio na sledeći postupak: Sten Li bi smislio priču i napisao kratak sinopsis; zatim bi na osnovu toga crtač nacrtao strip, a potom bi Li pisao tekst za oblačiće, posle čega bi se strip kolorisao i unosio tekst.

Izvor:N1

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com