Home / NOVOSTI / Hronika / UBISTVO U CENTRU GRADA: Da li će Predragu Vukadinoviću biti ukinut pritvor?
FOTO: Vladimir Pavicevic

UBISTVO U CENTRU GRADA: Da li će Predragu Vukadinoviću biti ukinut pritvor?

Advokat Velibor Marković kazao je da iako se radi o hitnom postupku, Viši sud se još uvijek nije izjasnio o zahtjevu odbrane za ukidanje pritvora Predragu Vukadinoviću, koji je prije deset dana potpisao sporazum kojim priznaje da je bio član organizacije koja je odgovorna, između ostalog, i za ubistvo Miloša Šakovića i Radivoja Jovanovića, u centru Podgorice, krajem marta.

Vukadinović je u zamjenu za priznanje pristao na osam mjeseci zatvorske kazne. Advokat Marković nepostupanje Višeg suda u konkretnom slučaju ocjenjuje kao neprofesionalno i smatra da je cijela situacija proizvod neznanja i katastrofalnog rada stručnih saradnika, kojima se ova vrsta predmeta dodjeljuje u rad.

S obzirom na to da se na dan zaključenja sporazuma Vukadinović u pritvoru nalazio sedam mjeseci i deset dana, njegov advokat Velibor Marković je vanpretresnom krivičnom vijeću Višeg suda u Podgorici, bez odlaganja, podnio prijedlog da se njegovom branjeniku ukine pritvor.

Taj prijedlog je proslijeđen Tužilaštvu koje se, prema saznanjima advokata Markovića, u četvrtak izjasnilo da je saglasno da se Vukadinoviću ukine pritvor.

“Međutim, do danas pritvor nije ukinut. Iako je po zakonu postupak hitan, moj branjenik i ja nijesmo dobili nikakvu odluku povodom mog predloga”, kazao je advokat Marković.

On ističe da mu je poznato da u nekim slučajevima pritvor ne biva ukinut, uz obrazloženje da zaključen sporazum o priznanju krivice sam po sebi ne predstavlja razlog za ukidanje pritvora i ne spori ispravnost ovakvog stava vanpretresnog vijeća.

“U slučaju mog klijenta je nakon podizanja optužnice pritvor produžen zbog opasnosti od bjekstva i ometanja istrage uticajem na saučesnike i to Marka Jovanovića, koji nije dostupan državnim organima. Međutim, ni u slučaju izrečenih zatvorskih kazni u dužem vremenskom trajanju pritvorski osnov opasnost od bjekstva se ne navodi u obrazloženjima, dok konkretno u slučaju Predraga Vukadinovića ovaj osnov i ne postoji jer nakon zaključenja sporazuma o priznanju krivice njemu je ostalo da izdrži tek petnaest dana zatvorske kazne”,  pojasnio je advokat Marković.

Kada je u pitanju pritvorski osnov ometanje istrage uticajem na svjedoke, advokat Marković navodi da se oni ne mogu odnositi na Predraga Vukadinovića i to iz dva razloga.

“Prije svega, Vukadinović je priznao krivično djelo i sve činjenice navedene u optužnici, pa je apsurdno da njegovim puštanjem na slobodu može vršiti uticaj na saizvršioce. Kao drugo, Vukadinović se prema optužnici i zaključenom sporazumu ne dovodi ni u kakvu vezu sa optuženim Markom Jovanovićem, kako u pogledu izvršenja krivičnog djela teško ubistvo, tako i za stvaranje kriminalne organizacije u pogledu u kojem je on zaključio sporazum o priznanju krivice”, kazao je advokat Marković.

Nakon dvije urgencije Osnovnom sudu u Podgorici, advokat Marković tvrdi da je bio prinuđen treću da uputi predsjedniku podgoričkog Višeg suda u Podgorici.

Pobjeda

loading...

One comment

  1. Tragedija, institucije sistema su nam jednom rijecju tragedija! Dakle ubije 2 covjeka u sred bijelog dana, i oni nadju rupu u zakonu da ako prizna krivicu, moze da odlezi 8 mjeseci za dvostruko hladnokrvno ubistvo? Pa dje ovo ima ljudi? Ovo nema ni u Meksickim Sudovima, a ne u Evropi i clanici NATO pakta da se ovako manipulise! Znate li vi sto je ubit 2 covjeka i odlezat 8 mjeseci i pustit ubicu na slobodu! Jeste li vi svjesni nesretnici sa cim se igrate i sto radite! Vidjit eovog advokata slinu nad slinama, bori se da ubica izadje na slobodu|! Treba li da izyroka jos 5,6 civila pa da se onda sjetite da ubice ne smiju da izlaze iz zatvora najmanje 20 godina, a za ovakvo dvostruko ubistvo logicno bi bila maksimalna kazna 40 godina! Ne zebavajte se sa Narodom ljudi, ovo su ozbiljne stvari!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *