EU zabrinuta zbog ekonomskog državljanstva Crne Gore - Volim Podgoricu

EU zabrinuta zbog ekonomskog državljanstva Crne Gore

Evropski komesar za unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos najavio je da će crnogorski program ekonomskog državljanstva biti razmotren u izvještaju o mehanizmu za suspenziju bezviznog režima.

Avramopulos je kazao da svaka zemlja članica EU treba da odredi uslove za sticanje i gubitak državljanstva uz poštovanje zakona Unije.

On je pojasnio da Evropska komisija kontinuirano prati ispunjavanje kriterijuma za viznu liberalizaciju za Crnu Goru.

Cilj je da osiguramo da se mobilnost građana odvija u sigurnom i dobro rukovođenom okruženju, da se pokrivaju pitanja bezbjednosti dokumenata, upravljanja granicama, migracija, mobilnosti i azila, kao i pitanja borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, zaštite ljudskih prava, manjina i sprečavanje diskriminacije. Komisija će nastaviti da prati i, ukoliko je potrebno, adresira bilo kakva dešavanja koja bi mogla uticati na kontinuirano ispunjavanje pomenutih odrednica, i namjerava da to pokrije  u svom drugom izvještaju o mehanizmu za suspenziju viza, kazao je Avramopulos.

Prema odluci Vlade Crne Gore, donijetoj 26. jula, crnogorsko državljanstvo moći će da se stekne po osnovu novčanog ulaganja u razvojne projekte. Biće dostupan za najviše 2.000 aplikanata iz zemalja koje ne pripadaju EU i to tokom ograničenog perioda na tri godine.

Izvor: Dan

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com