Home / NOVOSTI / Ekonomija / MARKOVIĆ: Crna Gora u evropskom vrhu u oblasti digitalizacije

MARKOVIĆ: Crna Gora u evropskom vrhu u oblasti digitalizacije

Budući da digitalno poslovanje ne poznaje nacionalne granice, ono predstavlja šansu za mlade zemlje koje pokušavaju da izgrade i osnaže svoju konkurentnost na regionalnom i evropskom nivou, saopštio je danas predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na Bečkom ekonomskom forumu.

Govoreći na panelu “Regionalna saradnja kao dio evropske integracije” rekao da je Crna Gora najnaprednija država u procesu pristupanja Evropskoj uniji, te da je od prošle godine punopravna članica NATO.

Istakao je i da je naša država prethodne i ove godine ostvarila jednu od najvećih stopa ekonomskog rasta u regionu i Evropi, koje su iznosile 4,7 odsto prosle godine i 4,8 odsto u prvoj polovini ove.

-Implementacija komponente ‘Digitalizacija’ kao dijela Akcionog plana za regionalni ekonomski prostor treba da doprinese integraciji zemalja Zapadnobalkanske šestorke u panevropsko regionalno tržište unapređenjem širokopojasne infrastrukture, usaglašavanjem zakonodavstva u ovoj oblasti sa zakonodavstvom Evropske unije te povećanjem digitalne pismenosti, rekao je Marković.

Premijer je ukazao da je Crna Gora napredovala na strateškom i zakonodavnom planu u oblasti digitalizacije, ali da ne zaostaje ni kada su u pitanju rezultati na terenu.

-Crna Gora je iznad regionalnog prosjeka po razvijenosti mreža i infrastrukture, rekao je Marković.

On je naveo da je u prethodne dvije godine, penetracija širokopojasnih priključaka je povećana sa 53% na 74%, a plan je da do kraja 2018. godine dostigne 80 odsto.

To bi značilo, pojasnio je Marković, da četiri od pet crnogorskih domaćinstava ima aktivan broadband priključak u svojim domovima.

-Pokrivenost mobilnim 4G mrežama premašuje 97 odsto naseljenog područja na nivou države, što je pri samom vrhu i u odnosu na EU, kazao je Marković.

On je dodao da je Crna Gora spremna da prihvati smanjenje cijena rominga u regionu te da smo podržali predlog Evropske komisije da na drugom Digitalnom samitu, koji će biti održan u Beogradu u aprilu 2019. godine potpišemo novi sporazum.

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com