Vojnicima po ugovoru plata oko 450 eura - Volim Podgoricu

Vojnicima po ugovoru plata oko 450 eura

Plate u Vojsci Crne Gore kreću se od 409 eura, koliko zarađuju vojnici po ugovoru, do 1.435 eura, koliko iznosi prosječna plata načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadnog generala Dragutina Dakića, zaključuje se iz podataka koje je Ministarstvo odbrane dostavilo Pobjedi na osnovu pitanja o zaradama u VCG.

Prosječna zarada, 14 pukovnika, koliko ih ima crnogorska vojska,  mjesečno zarade 1.111 eura, dok je mjesečno primanje kapetana bojnog broda 1.033 eura.

Prema istim podacima, prosječna zarada potpukovnika u crnogorskoj vojsci, kojih je ukupno 10, je 1.100 eura.

U uredbi o zaradama lica u službi i Vojsci Crne Gore navodi se da profesionalnom vojnom licu pripada dodatak ako je na dužnosti načelnika Generalštaba Vojske, zamjenika načelnika Generalštaba Vojske, načelnika u Generalštabu Vojske, odnosno Ministarstvu odbrane, glavnog inspektora, savjetnika načelnika Generalštaba Vojske, komandanta, zamjenika komandanta bataljona i komandira čete u iznosu od 10 odsto osnovne zarade, zamjenika komandanta, komandira, zamjenika komandira čete, načelnika ili šefa, glavnog, odnosno prvog podoficira u jedinicama Vojske i instruktora u Centru za obuku – u iznosu od osam odsto osnovne zarade.

Prema podacima Ministarstva, kapetani fregate, mjesečno zarade nešto preko 1.000 eura, a u crnogorskoj vojsci ih ima 10 koji su na platnom spisku.

Kako prenosi Pobjeda, zarada 49 majora u Vojsci iznosi prosječno 855 eura, što je njihova osnovna plata. Kapetan korvete mjesečno zaradi 882 eura, a u vojsci ih ima 10. Poručnik korvete je plaćen mjesečno 750 eura, a 32 potporučnika zarađuju u prosjeku 643 eura. U platu se uračunava i broj godina radnog staža, kao i razni dodaci koji su definisani zakonom.

Crnogorska mornarica ima 32 kapetana, a prosječna plata je 779 eura, dok 11 poručnika bojnog broda u prosjeku prihoduju 792 eura. Četiri poručnika fregata zarade 750 eura, dok 48 poručnika koliko ih ima Vojska primaju u prosjeku 716 eura.

Kad su u pitanju podoficiri, vojska raspolaže sa 719 lica koje imaju te činove. Prema obračunu Ministarstva, prosječna zarada podoficira iznosi 603 eura. Vojnicima po ugovoru, kojih ima 611, prosječna mjesečna zarada iznosi 454 eura, dok je prema podacima Ministarstva najmanja 409 eura.

Pobjeda

 

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com