Home / NOVOSTI / Hronika / Grupa iz Nikšića, Kotora i Albanije dogovarala RAZMJENU UBISTAVA I ALIBIJA
FOTO: Ilustracija (Volim Podgoricu)

Grupa iz Nikšića, Kotora i Albanije dogovarala RAZMJENU UBISTAVA I ALIBIJA

Nikšićanin Ranko Radulović planirao je, kako se osnovano sumnja, likvidacije glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, njegovog sina i braće Vilotijević, dok su mete Kotoranina Igora Vukotića, prema optužnom aktu, bili visokopozicionirani službenici bezbjednosnog sektora-Zoran Lazović, Duško Golubović, Duško Koprivica, njegov sin i osobe iz kavačkog klana. Albanski državljanin Erogen Brajović sumnjiči se za pripremanje ubistva Vjekoslava Lambulića. Škaljarski kriminalni klan, na čijem je čelu bio Vukotić, prema osnovanim sumnjama istražitelja, imao je dogovor sa grupom Radulovića da razmjenjuju alibije, kako bi jedni u korist drugih izvršavali likvidacije i tako ostali neotkriveni.

U optužnom aktu koji je napisan na 100 strana, a u koji je Pobjeda imala uvid, jasno su naznačene uloge devetnaest optuženih, njihova zaduženja, a od dokaza su predočeni iskaz svjedoka saradnika kodnog imena Jadranko Jonski, iskazi svjedoka, brojni nalazi iz Forenzičkog centra, zapisnici o prelasku državne granice i odbrane okrivljenih.

Osim Radulovića, Vukotića, Brajovića, na optužnici su Zlatko Matanović, Stefan Perović, Nikola Mandić, Stefan Radulović, Luka Radulović, Radoš Petrušić, Darko Vicković, Ratko Martinović, Radivoje Preradović, Nenad Lubura, Ivan Todorović, Miladin Dedović, Milovan Peruničić, Zeljko Matijašević i Radulovićev sin Z. R. (18). Ranko Radulović bio je na čelu kriminalne organizacije čiji članovi su bili njegov sin, Nikola Mandić, Stefan i Luka Radulović, Petrušić, Vicković, Martinović, Preradović, Lubura, Todorović, Dedović, Peruničić, Matijašević i osoba koja je tokom postupka dobila status svjedoka saradnika pod pseudonimom Jadranko Jonski.

Prema optužnici, Ranko Radulović je od 2016. godine do sredine 2018. godine formirao kriminalnu grupu radi realizacije kriminalnog plana izvršenja neodređenog broja krivičnih djela teško ubistvo, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i krivičnih djela zelenaštvo.

On je planirao krivična djela, davao uputstva i obezbjeđivao sredstva za njihovo izvršenje.

Tužilaštvo ga sumnjiči da je planirao ubistva glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i njegovog sina i braće Vilotijević Marka i Vladimira zbog sukoba od ranije. Takođe, imao je i informacije gdje se krije Slobodan Kašćelan, vođa kavačkog klana, i o tome je obavijestio vođu ,,škaljaraca” Igora Vukotića. Katnić se na spisku za likvidacije našao zbog straha Radulovića da će ukoliko protiv njega i grupe bude pokrenut postupak biti osuđeni na maksimalne zatvorske kazne. Planirano je da likvidaciju izvrše iz automatske puške ili snajpera dok glavni specijalni tužilac bude izlazio iz automobila i prilazio kapiji kuće.

Radulović je procijenio da je Katnićev sin laka meta jer ne obraća pažnju na svoje kretanje i najčešće je sa djevojkom, navodi se u aktu Tužilaštva.

U optužnici je razotkriveno kako su nikšićki i škaljarski klan razmjenjivali informacije o osobama koje treba ukloniti.

Upravo iz tog razloga je optuženi Luka Radulović krajem avgusta ili početkom septembra 2017. godine svojim vozilom odvezao u Kotor Radulovićevog sina, Nikolu Mandića, Miladina Dedovića i svjedoka saradnika. Nikšićka grupa se sastala sa Igorom Vukotićem, a povod je bio prenošenje Rankove informacije o kretanju i skrivanju Slobodana Kašćelana. O tom susretu detaljno je svjedočio svjedok saradnik Jadranko Jonski.

Jonski je naveo da je njega Radulović ponudio da izvršava likvidacije za kotorsku grupu i da je on to prihvatio, te da je Radulović dogovorio sa Vukotićem da svako plaća svoje izvršioce, a cijena likvidacije policijskih službenika određena je na 100.000 po glavi, piše u aktu Tužilaštva.

Između ostalog, jedno od zaduženja Radulovićeve grupe bilo je da naprave i zasjedu ubicama Đuričkovića sa Cetinja, 11. oktobra 2016. godine.

U optužnom aktu navedeno je i za koja krivična djela se tereti optuženi Igor Vukotić, koji je u bjekstvu i za kojim je raspisana međunarodna crvena potjernica.

On je, kako istražitelji sumnjaju, formirao kriminalnu organizaciju od tri ili više osoba čiji je cilj je bio izvršenje krivičnih djela za koj a se po zakonu može izreći kazna zatvora od četiri godine ili više, a sve radi sticanja nezakonite dobiti ili moći.

U optužnici je opisana i uloga albanskog državljanina Erogena Brajovića, koji je, prema sumnjama istražitelja, formirao grupu čiji članovi su Zlatko Matanović, Stefan Perović i Jadranko Jonski.

Ova grupa imala je plan da, po nalogu Brajovića, lividira Vjekoslava Lambulića jer je sumnjao da iza ubistva njegovog brata od strica Aleksandra Brajovića 2015. stoji upravo Lambulić.

Erogen Brajović je u decembru 2017. godine iz niskih pobuda, zbog osvete, kako Tužilaštvo navodi, podstrekavao Jonskog da ubije Vjekoslava Lambulića.

Jonski je o tome svjedočio i naveo da mu je Erogen Brajović obećao naknadu od 50 kilograma droge marihuane i vozilo “range rover”.

Ponudu je, kako je ispričao, prihvatio i zajedno sa Stefanom Perovićem 12. februara 2018. godine pokušao da ubije Vjekoslava Lambulića u Podgorici, ispalivši pet hitaca od kojih su tri završila u vozilu, a dva je uspio da izbjegne, dok se trčeći udaljavao od mjesta napada.

Jonski je naveo i da je 12. ujutro autobusom napustio Crnu Goru preko graničnog prelaza Božaj i da se nakon toga sedam dana skrivao kod Brajovića. Za to vrijeme posjetio ih je, kako je ispričao, Stefan Perović.

Erogen Brajović je tražio od svjedoka saradnika i okrivljenog Perovića da do kraja sprovedu namjeru da ubiju Lambulića, pa su dogovorili da ubistvo izvrše postavljanjem eksplozivne naprave ispod njegovog vozila, piše u optužnici. Stefan Perović i Jadranko Jonski, prema dokazima Tužilaštva, eksplozivnu napravu su nabavili u Novom Sadu, za šta su od Brajovića dobili 20.000 eura.

Jedan od zadataka za Jonskog bio je šverc droge iz Albanije u Crnu Goru, što je on prihvatio. Matanović i Jonski u švercu droge otkriveni su 27. maja ove godine.

Tužilaštvo u optužnici navodi da se Brajoviću, Vukotiću i Mršiću sudi u odsustvu jer su nedostupni crnogorskim istražnim organima.

Optužnica, koju je podigla tužiteljka Stojanka Radović, biće razmatrana 12. decembra u Višem sudu.

Pobjeda

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com