Home / NOVOSTI / U ovoj državi obavezno spavanje na poslu

U ovoj državi obavezno spavanje na poslu

Poznato je da se u japanskoj poslovnoj kulturi toleriše kad zaposleni odrijemaju na poslu. To je poslodavcu znak da radnik mnogo radi, pa je umoran.

Sada su japanski poslodavci odlučili da spavanje na radnom mjestu postaje dio radnih obveza svakog zaposlenog. Ne misli se tu, kako piše Gardian, da će zaposleni dobiti nekoliko minuta da sklope oči ispred svog računara, već će na raspolaganje dobiti sobu za spavanje, piše Bljesak.info.

To su odlučili nakon što je novo istraživanje pokazalo da pospanost zaposlenih, koja utiče na radnu efikasnost, japanske kompanije godišnje košta 138 milijardi dolara.

Prijedlog je poslodavaca i japanskog Ministarstva zdravlja stoga da zaposleni dobiju barem pola sata da odspavaju  rano poslijepodne. Nekst Bit , japanska IT kompanija odmah je prihvatila taj trend te je za svoje zaposlene uspostavila dvije, kako kažu, “strateške spavaće sobe”.

Sobe su opremljene uređajima za blokiranje buke, krevetima i sofama na kojima se zaposleni mogu ispružiti, a telefoni, tableti i laptopovi  su najstrože zabranjeni.

“Spavanje može poboljšati radnu efikasnost na isti način kao i pravilna dijeta i vježbanje”, objasnio je Emiko Simikava, član upravnog odbora Nekst Bita. Kompanija za planiranje vjenčanja, Krejzi, svojim zaposlenima, odspavaju li barem šest sati noću, nudi bodove koje mogu iskoristiti u menzi kompanije.

Koristeći aplikaciju za praćenje sna, zaposleni godišnje mogu skupiti bodove u vrijednosti 580 dolara, piše Gardian. Premda ostatku svijeta to izgleda neobično, Japanci za taj potez itekako imaju opravdanje.

Prema najnovijem ispitivanju sprovedenom između 28 zemalja svijeta, Japanci spavaju najkraće, u prosjeku tek 6 sati i 35 minuta. To je čak sat manje od Finaca, Kanađana, Belgijanaca i Francuza.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com