970x250

Zimske nevolje: Šta raditi kad automobil neće da se upali

Često se dešava da tokom zimskih dana očistite snijeg sa automobila, sjednete u njega, a onda, koliko god pokušavali, nikako ne možete da ga pokrenete. Takođe, dešava se i da se brava zaledi, a stakla zamagle. Evo šta sve možemo da uradimo u ovim nepoželjnim situacijama.

300x250

Kada ne možemo da pokrenemo automobil, spas nam je drugi autombil čiji je rezerovar pun, ali i kablovi.

U kompletu obično ima dva kabla, crvene i crne boje, ali nekada jedan od njih bude i plavi. Nije važno koje boje ćete kabal koristiti, važno je samo da se on vezuje za isti pol.

Takođe, veoma je važno da se pravilnim redosljedom povežu prazan i pun akumulator kako ne bi došlo do bilo kakvog oštećenja.

Jednim krajem kabla prvo spajamo plus na akumulatoru koji je prazan, a onda drugi dio vezujemo na plus akumulatora koji je davalac.

Zatim, drugi kabl zakačimo na minus klema na automobilu koji je davalac za minus klema automobila koji želimo da upalimo, ali možemo da vezati i za masu, odnosno na šasiju, šraf ili neki drugi metal.

Bitno je da se dva automobila ne dodiruju i da kablovi ne budu ukršteni, jer može doći do kratkog spoja i tada može da strada akumulator ili alternator.

Kada kablovima povežemo akumulatore, pustimo da automobil koji je davalac radi tri-četiri minuta kako bi se naponi izjednačili.

Važno je istaći da na automobilu koji želimo da pokrenemo isključimo sve moguće potrošače, kao što su radio, grijač, klima, svjetla itd.

Kada smo pokrenuli automobil, kablove skidamo obrnutim redom. Prvo sa minus ili mase sa pokrenutog automobila, pa minus sa automobila koji bio davalac, da bismo na kraju skinuli plus kabl.

Može se deseti da auto koji ste upalili na kabalove da se ponovo ugasi, a to je onda signal da je u pitanju neki veći kvar.

Kada se stakla zamagle

Poželjno je da kompresor klime bude uključen, jer klima brže odmagli, ali da ne bi došlo do magljenja stakala nekoliko dana, dovoljan nam je jedan limun.

Limun presečemo na pola, namažemo stakla iznutra i pustimo da se osuši. Tako narednih nedjelju dana ne moramo da brinemo da li će nam stakla zamagliti.

Drugi način da spriječimo magljenje stakla je pjena za brijanje. Nanesete pjenu i razmažete po staklima, ostavite malo da odstoji i poslije je skinete.

Kada brava zaledi

Tokom ledenih dana, često se dešava i da nam brava zaledi. Zbog toga je poželjno da kod sebe uvek imamo upaljač ili šibicu.

Upaljačem ili šibicom zagrijemo ključ sa obe strane i potom zagrijan ključ polako ubacujemo u bravu koja će početi da se odmrzava sve dok se auto ne uključi.

Nadamo se da će vam neki od savjeta pomoći tokom zimskih dana.

loading...
Tagovi
prikaži više

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close