EKOCID: 80 ČEMPRESA POSJEČENO, DJECA PLAKALA, VLAST GLUVA: Barani danas protestovali (FOTO) - Volim Podgoricu

EKOCID: 80 ČEMPRESA POSJEČENO, DJECA PLAKALA, VLAST GLUVA: Barani danas protestovali (FOTO)

Nekoliko stotina građana Bara okupili su se u danas u 15 časova ispred zgrade Opštine gdje su istakli da počinjen “ekocid” u srcu grada.

Dječje suze zbog sječe čempresa izazvale du gnijev gradjana

Oko 3.000 građana je dalo svoj potpis da se sačuvaju čempresi u Baru, i nadležni iznađu rješenje za drugu lokaciju na kojoj će se graditi vrtić, a srednjošlcima ostaviti njihovo dvorište.

Dok čelnici grada i nadležni navode da je projekat i sve vezano za izgradnju urađeno u skladu sa zakonom, Grupa građana tvrdi da su ti navodi “daleko od svake istine” što su obrazložili u tužbi podnijetoj Upravnom sudu. Prije sudske presude, “presudilo” se stoljetnim čempresima.

Građani su pitali ko je potpisao rješenje da se posječe na desetine čempresa te da potpisnika rješenja treba procesuirati.

Na zgradi opštine nalepljena je umrlica i nekoliko protestanata su ispred ulaza rasuli prazne bjele koverte.

Aktivista SOS za Montenegro Mirsad Kurgaš Crnu Goru je uporedio sa Palestinom.

“Uništavaju nam more, uništavaju rijeke, otimaju zemlju, uništavaju šume. U Palestini se narod bori, da li građani Bara žele da pokažu svoj stav, osude poniženje koje su nam juče priredili”, kazao je Kurgaš.

Ispred Grupe građana Stefan Đukić poručio je da nije sve gotovo.

“Čempresi su pali, ne svi još, ali radovi još nisu počeli. Nije kraj. Zajedno ćemo osmisliti šta ćemo raditi u narednim nedeljama. Ne slažemo se sa nepravdom, ne slažemo se sa silom. Juče su nas na silu odgurali, nastavićemo da se borimo dalje”, kazao je Đukić.

Aktivisti Biram Bar, partije koja participira u vlasti, podsjetili su okupljene građane ispred zgrade opštine da su njihovi odbornici u loklanom parlamentu bili stava da je čemprese trebalo sačuvati i iznaći novu lokaciju za vrtić. Međutim, dr Srđan Kalinić istakao je da se protest ne politizuje i apelovao da se odabere “bolji tajming” za naredne proteste.

“Mali broj ljudi koji je došao za mene je razoračenje s obzirom da govorimo o 3.000 potpisa. Građani Bara treba da dođete u daleko većem broju. Politici na ovim protestu nije mjesto”, kazao je Kalinić.

U Ulici Mila Boškovića, između Gimnazije i OŠ Blažo J.Orlandić u četvrtak je posječeno oko 80 stabala čempresa, a četvorica Barana su privedeni u policiju zbog pasivnog otpora tokom sječe stabala zbog gradnje vrtića u dvorištu Gimnazije. Čempresi su posječeni uz asistenciju policije.

Nakon protestnog okupljanja ispred Opštine, grupa građana je prošetala do Gimnazije gde su najavili da će nastaviti sa protestima.

Jedro

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com