Home / NOVOSTI / Društvo / JANOŠ BUGAJSKI: Nema šanse da iza Kneževića stoje Amerika i Britanija!
Duško Knežević, Foto: V. Danilov

JANOŠ BUGAJSKI: Nema šanse da iza Kneževića stoje Amerika i Britanija!

Odbjegli bankar Duško Knežević djeluje kao jedan od Putinovih oligarha i slijedi agendu Kremlja sa ciljem da destabilizuju crnogorsku državu. Bilo kakve veze sa Rusijom treba pažljivo istražiti, kaže u intervjuu za Pobjedu američki analitičar i ekspert za Balkan Januš Bugajski.

Na pitanje kako komentariše glasine da iza Kneževića stoji Amerika ili Velika Britanija, Bugajski objašnjava da Knežević nema podršku ovih zemalja.

“Ne postoji nijedan racionalan razlog zašto bi administracije u Vašingtonu i Londonu podržale nekog pojedinca koji je optužen za finansijsku prevaru i kojeg pomaže glavni protivnik NATO-a u širenju dezinformacija o nekoj od savezničkh vlada”, smatra Bugajski.

On se osvrnuo i na nedavnu posjetu ruskog predsjednika Vladimira Putina Srbiji i ocijenio da je ta posjeta trebalo da konsoliduje poziciju Rusije na Balkanu.

“Srbija i Rusija nemaju bliski savez već asimetričnu vezu u kojoj Kremlj eksploatiše svoju dominaciju i tretira Beograd kao koristan surogat. Putin od trenutne debate oko promjene granica može imati koristi u ostvarivanju dva cilja. Prvo, zemljišni sporovi odobreni od strane zapadnih sila mogu biti presedan za Krim, Donbas ili druge regione na koje je Rusija bacila oko. Drugo, Kremlj računa da promjene granica na Balkanu mogu da stvore haos za NATO i EU jer će stimulisati pozive na stvaranje novih država od kojih Moskva može imati koristi. Efekat teritorijalnih razmjena može uticati ne samo na države poput Bosne i Hercegovine, već i upetljati članice NATO-a Albaniju, Hrvatsku i Crnu Goru”, kazao je Bugajski.

Odgovarajući na pitanje imaju li SAD strategiju za Balkan Bugajski je istakao da se strategija SAD prema Zapadnom Balkanu se nije promijenila pod Trampovom upravom, iako su neke taktike izmijenjene.

“Vašington je prvenstveno fokusiran na rješavanje preostalih međudržavnih sporova posebno između Makedonije i Grčke i Srbije i Kosova. Očigledno je, bez sumnje, da nijedno pitanje nije skinuto sa stola, uključujući i potencijalne teritorijalne razmjene. Krajnji cilj je da cio region bude integrisan u EU i NATO kako bi se obezbijedila veća stabilnost i predvidljivost i kako bi se u budućnosti izbjegla asistencija američkih trupa”, rekao je on između ostalog.

Pobjeda

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *