Home / NOVOSTI / Društvo / Preimenovana ulica cara Lazara u Sutomoru

Preimenovana ulica cara Lazara u Sutomoru

Tražimo da se ova podvala poništi i da nam se vrati ime ulice Cara Lazara, po kojoj je ovo naselje bilo prepoznatljivo, navodi se u reagovanju grupe građana Sutomora

Ulica koja je decenijama nosila ime cara Lazara, u jednom od najprometnijih djelova Sutomora, novo ime dobila je još prije deset godina, ali su njeni stanovnici to doznali tek nedavno, kada je u njoj osvanula tabla sa natpisom Spičanska ulica (na fotografiji).

Spič je inače staro ime Sutomora i još uvijek zvanični naziv jedne Mjesne zajednice.

Kako se ispostavilo, predlog da se ime srpskog cara Lazara izbriše iz mjesne zajednice koju prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva naseljavaju dominantno Srbi, potekao je od Savjeta Mjesne zajednice odnosno Savjeta za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova.

Kako je u zvaničnom odgovoru u vezi sa ovim pitanjem saopštila sekretar Opštine Bar Aleksandra Grabež, na sednici Skupštine opštine Bar, održanoj 28. i 29. jula 2008 godine donijeta je Odluka o određivanju naziva ulica i trga u Baru, kojom se ulici koja počinje od ulice Save Kovačevića do plaže Maljevik određuje naziv Spičanska ulica.

“Ova odluka je donijeta na predlog Savjeta za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova, uz saglasnost i pozitivno mišljenje na navedeni predlog od strane Mjesne zajednice Sutomore, a čemu je prethodila saglasno važećim propisima javna rasprava.

Napominjemo da je Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore propisano da naziv naselja, ulice i trga određuje Skupština jedinice lokalne samouprave, uz prethodno pribavljanje mišljenja mjesnih zajednica na čijem području se nalazi naselje-ulica, odnosno trg”, navela je Grabež.

Nezvanično je Barskom portalu u Opštini rečeno da u zvaničnoj dokumentaciji od 1979. godine naovamo formalno se pomenuta ulica nije vodila pod imenom cara Lazara, što međutim, negiraju ogorčeni mještani Sutomora.

“Od kada znamo za sebe znamo i za Ulicu cara Lazara. To je adresa na koju su nam stizali svi računi, sve poštanske pošiljke. Dobro je što je Sutomore dobilo i Spičansku ulicu, ali je bilo dosta drugih bezimenih ulica koje su mogle da ponesu to ime.

Tražimo da se ova podvala poništi i da nam se vrati ime ulice cara Lazara, po kojoj je ovo naselje bilo prepoznatljivo”, navodi se u reagovanju grupe građana.

(Barski Portal)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com