DRAMA U PIVSKOM SELU BREZNA: Policija uhapsila Radojevića, CGES ušao na njegovo imanje (VIDEO/FOTO)

“Ja sam miran porodičan čovjek, običan građanin, imam troje djece, i ne vidim da imaju budućnost u ovakvoj državi, koja sprovodi nasilje i otimačinu privatne imovine svojih građana. Svim silama ću se boriti da ih pošaljem vani odavde, da žive bilo gdje, gdje ih država poštuje i štiti njihova prava”, kaže Radojević

Policija je jutros uhapsila Mirka Radojevića, vlasnika privatnog imanja u Breznima, koje je Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), kako navodi Radojević, nezakonito uzurpirao i uništio.

“Osnovni sud u Nikšiću zakazao je nezakonito izvršenje, nezakonite privremene mjere sudije Marka Blagojevića, donijete van sudske nadležnosti, da CGES može proći preko mog imanja do svoje parcele od 150m2, a za to pravno, institucionalno i fizičko nasilje, angažovali su preko 20 policajaca, vatrogasnu jedinicu, hitnu pomoć i centar za socijalni rad. Policija me zaustavila na putu ka mom imanju, legitimisala, i oduzela bidon goriva, a nakon što sam parkirao automobil i krenuo kroz šumu pješke ka mom imanju, za mnom su došla dva policajca i uhapsili me jer nisam imao ličnu kartu kod sebe. Dakle, neviđeno institucionalno nasilje, pet minuta nakon što sam im pokazao ličnu kartu,  ostavio dokumenta u kolima, policija me zaskače u šumi, traži mi ličnu kartu i hapsi me. Odvode me u stanicu policije u Plužinama i tamo me drže više od tri sata, očigledno po nalogu državne energetske kompanije CGES, kako bi njima omogućili da bez mog prisustva, uzurpiraju moju privatnu svojinu, i na njoj izvode radove”, kaže Radojević On podsjeća da je CGES 2015. godine ekspropriisao 150m2 njegove imovine, a potom, bez ikakvog pravnog osnova , čineći krivično djelo, uništio cjelokupno imanje od 6.000 metara kvadratnih.

“Oni su uspjeli da od nikšićkog suda dobiju nekakvu privremenu mjeru, koja je van sudske nadležnosti, jer su postupci eksproprijacije isključivo u nadležnosti organa uprave, koja se tiče isključivo pristupa njihovih radnika, a kojom oni pokušavaju da manipulišu i da ponovo nezakonito uzurpiraju moje imanje i na njemu izvode radove, bez ikakve naknade. Ovo je klasično, brutalno nasilje i otimanje moje privatne svojine, kršenjem mojih elementarnih ljudskih prava”, kaže Radojević. On kaže da Rješenje o izvršenju privremene mjere nije donio sudija koji je donio rješenje, već sudija koji za tri dana odlazi u penziju. Kako je i to rješenje bilo evidentno nezakonito, nikšićki sud ga poništava, a sudija Sava Mušikić donosi novo rješenje o izvršenju, sa rokom “odmah” a da ne postoje razlozi hitnosti. Pri tome, nikšićki sud me uopšte ne obavještava o zahtjevu CGES-a da se donese rješenje o izvršenju, niti mi ga dostavlja na izjašnjenje što je bila zakonska obaveza Suda”, kaže Radojević.

On dodaje i da sudija Sava Mušikić, koje je donio, po njemu, nezakonito rješenje, nije lično došao da ga sprovede, već je poslao radnike suda.

“Niti su doveli geometre koje je trebalo da definišu parcelu, niti su poštovali dispozitiv koji kaže da zaposleni u CGES-u i njihovom podizvođaču, mogu preko mog imanja prići stubnom mjestu. Iako to nigdje u rješenju ne postoji, oni su obezbijedili mehanizaciji CGES-a da uđe na moje imanje i izvodi radove, pod prijetnjom hapšenja mene, moje porodice i prijatelja, koji su došli da mi pruže podršku”, objašnjava Radojević. Dodaje da su predstavnici CGES-a najavili da će svakog dana dolaziti u pratnji kordona policije, sve dok ne završe radove na dalekovodu, uništavajući privatnu svojinu Radojevića.  On naglašava I da je prije dva mjeseca poslao dopis direktoru CGES-a, Draganu Kujoviću, zamolio gad a prekine sa nasiljem, da pokaže ljudsko i građansko poštovanje, i da će se dogovoriti u roku od 15 minuta, a da je on odgovorio ponovnim i još brutalnijim nasiljem.

“Ja sam miran porodičan čovjek, običan građanin, imam troje djece, i ne vidim da imaju budućnost u ovakvoj državi, koja sprovodi nasilje i otimačinu privatne imovine svojih građana. Svim silama ću se boriti da ih pošaljem vani odavde, da žive bilo gdje, gdje ih država poštuje i štiti njihova prava”, kaže Radojević.

 

 

 

 

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close