OVA DJECA SU PLAKALA ZA BARSKIM ČEMPRESIMA: Baranin u Njemačkoj ih je ugostio i vratio osmijeh (FOTO) - Volim Podgoricu

OVA DJECA SU PLAKALA ZA BARSKIM ČEMPRESIMA: Baranin u Njemačkoj ih je ugostio i vratio osmijeh (FOTO)

Da fotografija govori više od hiljadu riječi potvrdilo se u januaru kada su dešavanja u dvorištu Gimnazije Niko Rolović u Baru probudila buru emocija u Njemačkoj.

Dr Davor Glamočak, stomatolog je vidio fotografiju dvoje djece koja su umjesto bezbrižnog osmjeha imala grč na licima niz koja su tekle suze dok su iza ograde posmatrali kako sijeku stoljetne čemprese.

U momentu je poželio stomatolog učiniti nešto za mlade Barane, umanjiti njihovu tugu. Nekadašnji učenik barske Gimnazije, uspješni stomatolog u Njemačkoj preko prijatelja u gradu pod Rumijom uspostavio je kontakt sa mladim ljudima, pozvao ih da budu njegovi gosti u Schwarzwaldu.

Dvoje djece iz Bara, Maida Kurgaš i Ilija Zeković su krajem februara stigli u Njemačku gdje će se uvjeriti da za prirodu još ima nade. Da vide kako Njemci čuvaju i njeguju šume.

Što je najavio to je dr Glamočak ostvario.

Djeci je vratio osmjeh na lice. To je Davorov minimum pomoći za posječene čemprese!

Kao čovjek u zreloj dobi znao je dr Glamočak da ne trebate djeci kupovati sreću, nego ih naučiti vještinama koje će im pomoći u prevladavanju tuge.

U zgusnutom rasporedu privatne stomatološke ordinacije u Villingen-Schwenningen odvojio je dr Glamočak vrijeme za goste iz Bara, Maidu i Iliju.

“U Villingen-Schwenningen tri dana je maskembal, zajedno smo uživali u opuštenoj atmosferi. Danas ih vodim na izvor Dunava, ispod Schwarzwalda. Sutra u Freiburg gdje je Medicinski i Stomatološki fakultet, pa u Evropa park. Dan posle u Strassburg i posjetićemo odsjek genetskog inženjeringa , to je grana Medicinskog fakulteta iz Freiburga. Mnogo im se sviđa u Njemačkoj. Maida I Ilija su predivna, mirna, vaspitana i obrazovana djeca, učinili su me srećnim što su moji gosti. Sa ovakvom djecom Bar je grad budućnosti, grad u koji se vrijedi vratiti”,  kaže dr Glamočak.

Iako godinama živi u Njemačkoj jake emocije Davora vezuju za Bar i prati sva dešavanja.

Bio je kaže, mnogo tužan i bijesan kad su posjekli čemprese, srećan što je razum pobjedio te će srednjoškolcima ostati.

 

Jedro Bar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com