Navodnom vođi kriminalne grupe zaboravili da pošalju optužnicu - Volim Podgoricu

Navodnom vođi kriminalne grupe zaboravili da pošalju optužnicu

Specijalno državno tužilaštvo još nije uručilo optužnicu albanskom državljaninu Erogenu Brajoviću, optuženom za stvaranje kriminalne organizacije koja je navodno planirala ubistva glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, više policijskih funkcionera i kriminalaca.

To je danas u sudnici podgoričkog Višeg suda kazao njegov branilac, advokat Danilo Mićović, dodajući da je Brajović u zatvoru u Elbasanu.

Zbog toga je za 3. april odgođeno suđenje kriminalnoj grupi na čijem čelu su navodno Brajović, Nikšićanin Ranko Radulović i Kotoranin Igor Vukotić, koji je u bjekstvu.

Mićović je tražio da SDT uruči optužnicu njegovom klijentu, na što mu je specijalna tužiteljka Stojanka Radović odgovorila da mu je i on mogao uručiti kada je išao da ga posjeti.

“Nijesam poštar tužilaštva”, odgovorio joj Mićović.

On je od suda tražio da provjeri da li je Brajović u pritvoru u Albaniji zbog istih krivičnih djela zbog kojih je protiv njega pokrenut postupak i u Crnoj Gori, što bi bilo suprotno Zakonu.

U sudnici je rekao i da je Radović početkom oktobra prošle godine, u drugostepenom sudu u Skadru, saslušala Brajovića, ali da ga SDT nije obavijestio o tome.

“Ovo je specifična procesna situacija. Prema mojim informacijama, on se nalazi u zatvoru u Elbasanu. Tamo sam ga i posjetio nedavno. Tokom istrage, obraćao sam se specijalnom tužilaštvu da provjeri moja saznanja, da li se Erogen Brajović nalazi u pritvoru u Albaniji zbog istih krivičnih djela za koja je optužen u Crnoj Gori. Naredba za raspisivanje potjernice protiv njega izdata je 2. oktobra 2018, a već 4. oktobra specijalni tužilac Stojanka Radović je saslušala Brajovića u pritvoru u Elbasanu. O svim tim radnjama, kao branilac nisam bio obaviješten. Smatram da su okrivljenom povrijeđena prava na odbranu i pravo na pravično suđenje jer nije mu zvaničnim putem uručena optužnica. Suđenje ne može da počne dok mu se ne dostavi optužnica. U Albaniji se vodi postupak za stvaranje kriminalne organizacije, a za isto krivično djelo ovdje mu se sudi, što je neuobičajena situacija. Predlažem da sud provjeri ove moje tvrdnje i da se od nadležnih organa Albanije zatraži zvaničan podatak. Takođe predlažem da se provjeri kakav pravni status ima svjedok saradnik Jadranko Jonski u Albaniji”, kazao je advokat Mićović.

Pred vijećem sutkinje Ane Vuković, tužiteljka Radović tvrdila je da Brajovića u Albaniji terete za krivična djela počinjena na području te države.

“Provjerićemo ove činjenice koje su istakli kako branilac, tako i specijalni tužilac”, kazala je sudija Vuković.

Specijalna tužiteljka Radović kazala je da je branilac Brajovića i ranije isticao iste okolnosti, ali da nijesu imale uticaj na tretman tog optuženog. Prema navodima optužnice Brajović, Radulović i Vukotić pripremali su likvidacije bivših i sadašnjih policijskih službenika Zorana Lazovića, Duška Golubovića i Duško Koprivice, njegovog sina Strahinje Koprivice i navodnih članova kavačkog klana Darka Janjića, Radovana Mujovića, braće Nikole i Vladimira Banićević.

Brajovića saslušali u Albaniji

Brajović je pred tužiteljkom Radović negirao izvršenje krivičnih djela za koja ga optužuju. To piše u obrazloženju optužnice, u dijelu u kom je iznijeta Brajovićeva odbrana.

On je tvrdio da nije organizovao kriminalnu organizaciju u Albaniji, da ne poznaje nijednog crnogorskog državljanina koji je navodno član te organizacije i da nije nikoga podstrekao da ubije Vjekoslava Lambulića radi osvete za ubistvo brata Aleksandra Brajovića.

Rekao je i da ne zna ko mu je ubio brata, ali da ima informacije da su nakon tog ubistva dva puta bačane bombe u dvorište kuće pokojnog Aleksandra, njegovog brata Vuka Brajovića, na njihov poslovni prostor, ali i da su im dva puta zapaljena dva automobila.

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com