NOVI UDARI NA NOVČANIK: Evo šta ćemo ubuduće više plaćati - Volim Podgoricu

NOVI UDARI NA NOVČANIK: Evo šta ćemo ubuduće više plaćati

Poskupljenje do 5. u januaru, pa sada jos šest centi – ovom dinamikom gorivo će postati luksuz, baš kao sto ga je svojevremeno nazvao, tada premijer, sada predsjednik Milo Đukanović. Više cijene od ponoći, loša su vijest za vozače.

Poskupljenje goriva samo je jedno u nizu. Već od maja plaćaćemo skuplju struju, što je drugo povećanje cijena struje u ovoj godini, nakon dodatnih naknada za obnovljive izvore u januaru.

Ni tu nije kraj. Vrlo brzo u Glavnom gradu će poskupiti voda. Gradonačelnik Ivan Vukovic otkrio je da će njihov zahtjev prema Regulatornoj agenciji biti 22%, dok u Vodovodu smatraju da treba da bude i više.

Kako god, poskupljenja osnovnih životnih potreba, neminovno će dovesti i do generalno viših cijena, smatraju u Uniji slobodnih sindikata. Zato će nakon sjednice glavnog odbora sredinom mjeseca, utvrditi ključne zahtjeve prema vladi.

“Minimum je povećanje minimalne zarade na 50%, minimum je da se u ovoj godini ne povećava cijena struje, i naravno priča oko cijene goriva jeste takva da ono jeste najveće u regionu, i da bi je trebalo na neki način, da kazem, korigovati”, smatra Srđa Keković iz Unije slobodnih sindikata.

Novinaru Goranu Kaporu jasno je kaže, da je premijer u trenutku jačanja građanskih protesta, spreman na ustupak, iako je još do juče zahtjev za povećanje minimalne zarade odbijan kako neprihvatljiv za Vladu.

“Vladi je sada potrebna neka pozitivna informacija o njoj u odnosu na more negativnih koje ima o radu Vlade. Tako da, vjerujem da će Vlada povecati minimalnu zaradu, e sad da li će to biti za taj iznos koliko traže ovaj sindikati, da bude 50% prosječne zarade, ili će biti nesto niza od toga, vidjećemo u narednim danima”, navodi Kapor.

Što se tiče goriva, Kapor podsjeća da je ono značajno jeftinije u Bosni i Hercegovini, na Kosovu i u Sjevernoj Makedoniji, dok je u Srbiji jeftiniji eurodizel. Nešto više cijene su u Hrvatskoj, ali su i njihove plate značajno veće od naših. Tamošnja vlada ipak vodi računa o socijalnoj sigurnosti građana, i po tome bi crnogorskoj, mogla biti uzor.

“Država može po ugledu na Hrvatsku da smanji PDV na električnu energiju ili da vrati iznose akciza na gorivo kakvi su bili prije tri godine”, ocjenjuje Kapor.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com