Petnaestočlana grupa na optuženičkoj klupi: “Skinuli” 1,6 miliona eura sa računa nikšićke firme - Volim Podgoricu

Petnaestočlana grupa na optuženičkoj klupi: “Skinuli” 1,6 miliona eura sa računa nikšićke firme

Protiv petnaestočlane kriminalne grupe iz Podgorice, Nikšića i Cetinja podgorički Osnovni sud potvrdio je optužnicu zbog osnovane sumnje da su sa računa firme „Roaming Montenegro“ iz Nikšića neovlašćeno „skinuli“ 1,6 miliona eura, o čemu je FOS ekskluzivno u junu 2018. godine izvjestio čitaoce.

Na optuženičkoj klupi pred sudijom Nenadom Vujanovićem 27. marta će se naći Nikola Vujošević (24), Vesko Jabučanin, Igor Koprivica (27), Nikola Vuković (44) i Aleksandar Lagator (44), kojima je produžen pritvor i trajaće „do dalje odluke suda“.

 

Vujoševiću i Jabučaninu je produžen pritvor zbog opasnosti od bjekstva, odnosno Vujoševiću je pritvor produžen jer se krio – sve dok nije lišen slobode, a Jabučanin je pobjegao u Trebinje (BiH) gdje je lišen slobode, zbog čega postoji opasnost da bi se dali u bjekstvo i skrivanje ukoliko se budu branili sa slobode.

Lagatoru, Vukoviću i Koprivici je produžen pritvor zbog opasnosti da će ponoviti krivično djelo jer se radi o povratnicima, te postoji opasnost da bi mogli nastaviti sa vršenjem krivičnih djela ukoliko se nađu na slobodi.

Osim ove petorice, optužnica je podignuta i protiv sledećih osoba: Dragana Perovića (53), Marka Perovića, Dušanke Baošić (33), Slobodanke Bijelović (38), Radivoja Perovića (25), Stefana Kovača (21), Darka Mirkovića (27), Božidara Vujovića (64), Dume Ivanovića (19) i Vasilija Mihaljevića (56).

Optužnicom podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva ovoj grupi se stavlja na teret krivično djelo kriminalno udruživanje i produženo krivično djelo prevara.

U optužnici se navodi da su u periodu od 1. marta do 20. juna 2018. godine organizovali kriminalnu grupu radi izvršenja prevare, te su 19. juna, sa poslovnog računa firme Roaming Montenegro otvorenog kod Erste banke, na osnovu falsifikovane dokumentacije obavili 34 transakcije odliva novca na svoje račune u ukupnom iznosu od 1.665.793,60 eura.

Vujošević se na misteriozan način, bez znanja pravog vlasnika „Roaming Montenegro“, uspješnog biznismena Dalibora Milovića, upisao kao izvršni direktor firme u Centralni registar privrednih subjekata.

Oni su doveli u zabludu službena lica Centralnog registra privrednih subjekata i Erste banke, na način što su ih naveli da izvrše isplatu novca sa poslovnog računa firme „Roaming Montenegro“ iz Nikšića u iznosu od 1.665.793,60 eura, tako što je Vujošević pribavio lažne isprave – ovlašćenje za podnošenje zahtjeva za promjenu registracionih podataka u Centralnom registru privrednih subjekata, lažno potpisano i pečatirano, i to promjenu odgovornog lica – izvršnog direktora koji je ovlašćen za raspolaganje deponovanim novčanim sredstvima oštećenog na poslovnom računu u Erste banci, zatim doveo u zabludu i naveo bankarskog službenika da izvrši promjenu u kartonu deponovanih potpisa i aktivira uslugu elektronskog plaćanja “NetBanking” i stekao mogućnost njegovim raspolaganjem.

Vujošević je nakon toga zajedno sa Draganom i Markom Perovićem i Jabučaninom angažovao Baošićku, Bijelovićku, Koprivicu, Perovića, Kovača, Vukovića, Lagatora, Mirkovića, Vujovića , Ivanovića i Mihaljevića koji su otvorili svoje račune u različitim bankama da bi se na njima bez zakonskog osnova uplatio novac, koji su predali organizatorima, a okrivljeni Vujošević ga učinio dostupnim NN licu putem “NetBanking”-a, koje je putem mobilnog uređaja “Samsung Galaxy J3” 19.06.2018. godine dalo 34 naloga Erste banci da izvrši prenos pojedinačnih iznosa novca sa računa firme „Roaming Montenegro“ na različite račune u različitim bankama, nakon čega su okrivljeni Vujošević, Koprivica, Mirković, Bijelovićka, Baošićka, Vuković, Lagator, Kovač i Vuković podigli dio tih novčanih sredstava i predali ga Peroviću, Jabučaninu i NN licu, i na taj način su kao organizatori sebi pribavili korist od 1.665.793,60 eura, a nikšićkoj firmi nanijeli štetu u istom tom iznosu.

„Osumnjičena lica su sa svojih računa uspjela da podignu određeni iznos gotovog novca do momenta podnošenja krivične prijave od strane Erste banke službenicima Uprave policije, nakon čega je zajedničkim aktivnostima službenika Uprave policije i ODT u Podgorici i Osnovnog suda u Podgorici ostatak novca blokiran na računima ovih fizičkih lica“, saopšteno je u junu 2018. godine iz Uprave policije.

Podsjetimo, za istražitelje je bilo čudno kako je Vujošević bio ključna figura u ovoj operaciji, s obzirom da je automehaničar u jednom auto-servisu u Podgorici, a za ovakvu prevaru je potrebno dobro poznavanje bankovnog računovodstva.

Za kriminalno udruživanje je zaprijećena kazna od jedne do osam godina, a za prevaru od dvije do deset godina zatvora.

(FOS Media)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com