Smanjuju se 72, a ukida 49 taksi - Volim Podgoricu

Smanjuju se 72, a ukida 49 taksi

Vlada je novim zakonom o administrativnim taksama predložila smanjenje 72 takse, odnosno ukinula 49, što će predstavljati uštedu za obveznike plaćanja od oko dva miliona eura na godišnjem nivou, saopštio je ministar finansija Darko Radunović.

On je na jučerašnjoj sjednici u Skupštini kazao da je Predlogom zakona o administrativnim taksama predloženo smanjenje 72 takse, 11 odsto od ukupnog broja, a ukinuto 49, sedam odsto ukupnih.

“Taj iznos istovremeno predstavlja smanjenje fiskalnih prihoda za budžet”, rekao je Radunović, dodajući da su u primjeni zakona do sada poseban problem predstavljale visoke administrativne takse i njihov veliki broj od 659.

Prema njegovim riječima, administrativne procedure kroz koje prolaze kompanije, kao i takse i naknade koje opterećuju privredu i građane, iziskuju posebnu pažnju.

Ukidanje i pojednostavljenje administrativnih taksi, kako je ukazao Radunović, treba da rezultira stimulisanjem povoljnijih prilika i manjim troškovima za građane.

“Bilo je neophodno preispitati opavdanost postojanja svake administrativne takse i razmotriti mogućnost ukidanja pojedinih administrativnih taksi, kao i smanjenja njihovog broja objedinjavanjem”, istakao je ministar.

Poslanik DPS Predrag Sekulić smatra da postojanje 659 taksi govori samo za sebe.

“Moderna vlada mora da ide u susret privredi. Sve ono što radimo za privredu i mala i srednja preduzeća, bez obzira na trenutne negativne efekte na budžet, u dugom roku će donijeti boljitak”, uklazao je Sekulić.

Poslanik SD Boris Mugoša rekao je da predloženi zakon ide u pravcu finansijskog rasterećenja građana i malog i srednjeg biznisa. On smatra da je bilo pravo vrijeme da se donese zakon koji ima za cilj ukidanje određenih taksi, smanjenje postojećih, ali i njihovo objedinjavanje.

Dnevne novine

1 komentar

  1. Hi there, I found your site via Google while looking for a related topic, your web site came up, it looks great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com