U Crnoj Gori prodao hotel za 10,5 miliona, u rodnoj Irskoj nedostupan za istragu - Volim Podgoricu

U Crnoj Gori prodao hotel za 10,5 miliona, u rodnoj Irskoj nedostupan za istragu

Nekada šef najmoćnije finansijske institucije u Republici Irskoj Majkl Finglton ne pojavljuje se pred tamošnjim istražnim organima jer njegovi advokati iznova dostavljaju dokumentaciju da je bolestan, ali je otkriveno da je on dolazio u Crnu Goru kako bi finalizovao prodaju čuvenog hotela u Kotoru.

Kontroverzni finansijer i biznismen Majkl Finglton već duže vremena izbjegava da se pojavi na saslušanju pred Centralnom bankom Irske zbog navodne bolesti, dok je sa druge strane dolazio u Crnu Goru da završi prodaju nekadašnjeg hotela „Fjord“ u Kotoru vrijednu 10,5 miliona eura. On je pod sumnjom za kršenje više finansijskih zakona i regulativa, prenose irski mediji. Prema njihovim navodima, Finglton je zvanično prodao hotel potpisivanjem ugovora kod notara 24. januara 2018.

Finglton i njegov nekadašnji partner Luis Megvajer osnovali su firmu Nju Fjord divelopment (New Fjord Development) posredstvom koje su 2005. godine kupili hotel „Fjord“ za 5,5 miliona eura od tadašnjeg vlasnika, kompanije Alfa invest Veselina Barovića.

Finglton i Megvajer najavljivali su da će izgraditi hotel sa pet zvjezdica sa 220 soba, 150 luksuznih apartmana, spa centrom i privatnom marinom. Trebalo je da u taj posao ulože 70 miliona eura. No, partneri su se posvađali i ušli u niz sporova, pokušavajući da eliminišu jedan drugog iz posla. Na kraju je Finglton istisnuo Megvajera, ali nije investirao obećani novac u rekonstrukciju nekada najpoznatijeg kotorskog hotela.

foto
Foto: Extra.ie

Majkl Finglton, čije bogatstvo se procjenjuje na više desetina miliona eura, bivši je izvršni direktor Ajriš Nejšnvajda (Irish Nationwide Building Society), jedne od najstarijih i najuticajnijih finansijskih institucija u Irskoj koja je postojala od 1873. do 2011. godine. On je pod istragom zbog štete od 5,4 milijardi eura koju su pretrpjeli poreski obveznici nakon kolapsa Ajriš Nejšnvajda. Takođe, protiv Fingltona su pokretane tužbe sa zahtjevima za odštetu u milionskim iznosima. Uprava za sprečavanje pranja novca ispitivala je porijeklo novca kojim je kupljen „Fjord“, a postojala je sumnja da se Finglton bavio pranjem novca u našoj zemlji jer je suma od pola miliona eura prebačena iz Irske na Fingltonov privatni račun u Podgorici.

Dok je bio na čelu Ajriš Nejšnvajda često je irskim i britanskim političarima odobravao sumnjive kredite i pozajmice, a sa jednom radnicom nagodio se da za 200 hiljada funti ne iznese u javnost njihovu ljubavnu aferu. Među konkurencijom poznat je pod nadimkom Sticky Fingers – Ljepljivi prsti.

Spekuliše se da je Finglton sredstva dobijena prodajom „Fjorda“ usmjerio u Veliku Britaniju uz pomoć njegovog sina, Majkla Juniora, koji je svojevremeno nadgledao operacije Ajriš Nejšnvajda u toj državi. Par mjeseci prije prodaje kotorskog hotela sve akcije firme Nju Fjord divelopment (koja je prodala „Fjord“) stavio je na ime oca, prebacivši prethodno sjedište firme u Tvikenham u Londonu. Imejl adresa jedne od kompanija Fingltona Juniora navedena je u ugovoru o prodaji hotela.

foto
Foto: Radio Kotor

Kako je lani prenio portal bankar.me, novi vlasnik hotela “Fjord”, ali i obližnje upravne zgrade “Jugooceanije”, postala je podgorička kompanija Boka Bay Investment d.o.o. koja je osnovana u martu 2017. godine, što navodi na zaključak da ga je Finglton prodao njima.

Osnivači kompanije su Orhan Pelinković sa 10% i Habib Cem Bahadir sa 90% vlasništva, da bi u decembru 2017. u registru Privrednog suda bila evidentirana promjena osnivača i umjesto Bahadira upisana je kompanija GB Investment Development Limited sa 90% vlasništva.

Novi vlasnici su prethodnog ljeta porušili ruinirane ostatke hotela.

(FOS Media)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com