Crna Gora zabranila letove Boinga 737 Max - Volim Podgoricu

Crna Gora zabranila letove Boinga 737 Max  

Agencija za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore izdala je sigurnosnu direktivu kojom se propisuje da u crnogorskom vazdušnom prostoru nijesu dozvoljeni letovi vazduhoplova Boing 737-8 „MAX“ i 737-9 „MAX“, odnosno nijesu dozvoljena polijetanja i slijetanja na crnogorskim aerodromima, saopšteno je Portalu RTCG iz Agencije.

Evropska Agencija za sigurnost vazdušnog saobraćaja (EASA) izdala je u utorak dvije sigurnosne direktive, kojim je suspendovala sve letačke operacije vazduhoplova Boing 737-8 „MAX“ i 737-9 „MAX“.

“Ovakav akt, kako je saopštila EASA, može se smatrati privremenom akcijom i Agencija za civilno vazduhoplovstvo će pažljivo pratiti dalji razvoj situacije i preduzimati adekvatne mjere“, kazao je Portalu Veselin Popović, menadžer za sigurnost u Agenciji za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore.

Navodi i da vazduhoplovi Boing 737-8 „MAX“ i 737-9 „MAX“ nijesu slijetali, odnosno polijetali sa crnogorskih aerodoma u 2019.

„U 2018. godini, od ukupnog broja operacija polijetanja i slijetanja na crnogorskim aerodromima, oko 50-ak operacija se odvijalo sa vazduhoplovima Boing 737-8 „MAX“ i 737-9 „MAX“, navodi Popović.

Podsjetimo, samo dan nakon nesreće i pada najnovijeg Boinga 737 MAX Ethiopian Airlines-a u nedjelju, u kojoj je poginulo 157 ljudi, strah od nesreća izbrisao je milijarde dolara tržišne vrijednosti najvećeg svjetskog proizvođača aviona Boing jer je dionica kompanije “Boeing Co” izgubila gotovo pet odsto vrijednosti u ponedjeljak. Osim Evropske unije letove ovih aviona zabranili su Kina, Brazil, Australija, Južna Koreja i Vijetnam.

Portal RTCG

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com