Home / ŽIVOT + / Djeca i roditelji / OVA KAZNA NE VALJA: Nemojte slati djecu u sobu! Evo zbog čega…

OVA KAZNA NE VALJA: Nemojte slati djecu u sobu! Evo zbog čega…

Dječiji psiholog objašnjava zbog čega neke od klasičnih disciplinskih metoda nisu korisne i savjetuje kako da naučite dijete poslušnosti.

Vrlo popularna disciplinska metoda kod velikog broja ljutih roditelja jeste slanje djeteta u njegovu sobu. Ipak, da li ste se zapitali koliko je ovo efektno?

Edukacijski psiholog doktor Ijan Operman objašnjava da ovaj metod ne pokazuje djetetu u čemu griješi, a govori i to da niste konkretni u pogledu disciplinovanja.

“Dječja soba je prepuna stvari koje im drže pažnju, pa vrlo često i zaborave da su kažnjeni i šta su skrivili.”

Nakon toga, objasnio je da popuštanje (“radi šta želiš”), govorenje da razmisli o svojim postupcima (a ono čak i ne zna šta je pogrešno uradilo), tjeranje da se izvini (kada mu nije iskreno žao, ili pak ne razumije značenje te riječi), govorenje “ne” na sve (umjesto objašnjenja zbog čega je odgovor takav) takođe nisu korisne mjere disciplinovanja.

Dakle, ukoliko ove mjere ne funkcionišu, pitate se šta hoće?

Smirite se i izbjegavajte previše emocija

Trebalo bi da razjasnite djetetu šta je to uradilo, zbog čega je to pogrešno i zašto ga kažnjavate. Neka to bude rečeno kratko i ciljano. Takođe, naučite da postavite određena očekivanja djetetu, objasnite mu šta to želite od njega i pustite da shvati da će biti posljednica zbog njegovog ponašanja. Na primjer: “Idemo u prodavnicu i smiješ da izabereš samo jedan slatkiš. Ako pobijesniš, nećeš dobiti slatkiš uopšte i kada se vratimo stajaćeš u kaznenom ćošku. “Mnogi predlažu da djetetu date da bira ono što želi, recimo slatkiš, kako biste izbjegli bijes.

Neka bude jasno koju kaznu primjenjujete

“Idi u svoju sobu” može značiti idi i igraj se ili gledaj televiziju koliko god želiš. Umjesto toga, recite djetetu koju će kaznu dobiti, koliko će ona trajati i šta se očekuje. “Sjedećeš na ovoj stolici, gledati u ćošak narednih 10 minuta.”

Budite dosljedni i uporni sa disciplinom

Ukoliko pošaljete svoje dijete “u ćošak”, a ono potom ustane i odšeta, morate ga vraćati nazad iznova i iznova. Ukoliko kažnjavate dijete za nešto što iznova radi loše, mora ponovo biti kažnjeno, bez obzira na okolnosti. “Nije u redu da skačeš po kauču kod bake i deke, ali kada to uradiš kod kuće, bićeš kažnjen.”

Pokušajte da spriječite loše ponašanje

Možda je vašem djetetu dosadno, nema stimulaciju, ili je jednostavno samo, pa je zbog toga nemirno.

Nekada djeca ne žele da dijele, već da se istaknu. Kako biste izbjegli konflikt kada se igraju, budite sigurni da ima dovoljno igračaka da ih dijele međusobno. U slučaju da ih ima, a oni nastave da se svađaju, oduzmite im sve igračke.

Odvraćanje kao preusmjeravanje pažnje

Recimo, ukoliko dijete insistira da dotakne staklene ukrase u radnji nakon vašeg upozorenja da to ne radi. Pokažite mu jednu figuricu, dozvolite da dotakne i vidi kako to izgleda, zadovoljite tu radoznalu prirodu, a potom preusmjerite pažnju igračkom u njegovim kolicima.

Ukoliko preusmjeravanje pažnje ne funckioniše, objasnite mu da ćete otići ukoliko nastavi tako da se ponaša. Ne zaboravite, morate da budete istrajni sa strategijom čim ste je izgovorili.

Drugim riječima, uklonite dijete iz situacije, ili uklonite objekte iz njegovog vidokruga.

Djeca uče gledajući model ponašanja

Ne možete govoriti djetetu da ne smije da viče na vas, a potom da u svađi sa partnerom oboje vičete jedno na drugo.

Uvijek se sjetite da pohvalite svoje dijete

Kada je poslušno, radi ono što kažete, ponaša se lijepo u prodavnici i nema izlive bijesa, recite da ste to primijetili i da ste ponosni na njega.

 yumama

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com