Štajnmajer uz vojne počasti dočekuje Đukanovića - Volim Podgoricu

Štajnmajer uz vojne počasti dočekuje Đukanovića  

 

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastaće se sa njemačkim kolegom Frank-Valterom Štajnmajerom u ponedjeljak popodne u Berlinu.

To je potvrđeno na sajtu predsjednika Njemačke, gdje se navodi da će Đukanovića i njegovu suprugu Lidiju Đukanović dočekati uz vojne počasti.

Lider Demokratske partije socijalista će ranije tog dana održati govor na događaju koji organizuje Njemački savjet za spoljne odnose (DGAP).

Tema govora su, kako stoji na sajtu, političke perspektive za Balkan, Crnu Goru i njihove odnose sa Evropom u 2019. godini.

“Sa gotovo 30 godina vodećih političkih uloga u svojoj zemlji, Milo Đukanović svjedočio je svakom odlučujućem trenutku u nedavnoj istoriji zapadnog Balkana, uključujući ratove koji su usljedili poslije rasprada Jugoslavije, mirnog otcjepljenja Crne Gore od Srbije putem referenduma 2006. uz posredovanje Evropske unije. Na našem događaju, pozdravljamo mogućnost da raspravljamo o trenutnim dešvanjima i izazovima na Balkanu, uključujući i međunarodna pitanja, ulogu EU u regionu, nedavno rješavanje spora oko imena Makedonije i pregovore između Srbije i Kosova”, navodi se u najavi događaja.

Na događaju će govoriti i poslanik Bundestaga i član njegovog Spoljnopolitičkog odbora Peter Bajer.

Njegova posjeta njemačkoj prijestonici najavljena je saopštenjem poslije susreta u Podgorici sa savjetnikom njemačke kancelarke Angele Merkel za spoljnu politiku, Janom Hekerom.

Međutim, iz njegovog kabineta nisu odgovorili da li će se sastati i sa Merkelovom, ali najvjerovatnije neće. Merkel je, na primjer, u avgustu ugostila premijera Duška Markovića.

Susret sa Markovićem okarakterisala je kao “razgovor između prijatelja”, navodi se na njenom sajtu. Prethodno je ugostila i Igora Lukšića, dok je bio premijer.

Za razliku od njih dvojice, lider DPS-a je tokom premijerskog mandata sa kancelarkom razgovarao samo na međunarodnim samitima.

To će biti njegova druga posjeta Njemačkoj u mjesec dana.

Sredinom februara je učestvovao na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, gdje se sastao sa poslanikom Bajerom.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com