Home / NOVOSTI / Ekonomija / PRIJAVITE SE: Pomoć Ministarstva do 1.500 eura

PRIJAVITE SE: Pomoć Ministarstva do 1.500 eura

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, u skladu sa Agrobudžetom za 2019. godinu, objavilo je ove sedmice još dva javna poziva kroz koje crnogorski poljoprivrednici mogu dobiti podršku za unapređenje standarda na farmama.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, to su Javni poziv za dodjelu podrške za upravljanje stajskim đubrivom, na koji se treba javiti najkasnije do 13. aprila, te Javni poziv za podršku dostizanju standarda dobrobiti životinja u stočarstvu, a rok za podnošenje Zahtjeva za odobravanje projekta je 15. april.

“Navedene mjere podrške kreirane su u skladu sa potrebama proizvođača da uvođenjem najviših standarda na farmama, vezanih za poštovanje agroekoloških uslova u proizvodnji, zaštitu životne sredine i dobrobiti životinja, unaprijede proizvodnju i konkuretnost. Takođe, ispunjavanje ovih standarda jedan je od uslova za da konkurišu za sredstva iz EU fondova, kako što je aktuelni IPARD Program”, naveli su u tom resoru.

Dodaju da je za adekvatno skladištenje stajskog đubriva na farmi, Ministarstvo obezbijedilo podršku za izgradnju ili rekonstrukciju objekata (bazena) za skladištenje đubriva ili nabavku specijalizovanih tankova za lagerovanje stajnjaka.

“Poljoprivredna gazdinstva imaju mogućnost da dobiju bespovratnu podršku u iznosu 60 odsto ukupne vrijednosti investicije, a mladi poljoprivrednici 70 odsto podrške. Na ovaj poziv mogu konkurisati poljoprivredna gazdinstva koja, u trenutku podnošenja zahtjeva za podršku, posjeduju najmanje pet uslovnih grla (50 ovaca, 50 koza, pet krava/bikova, 10 junica) registrovanih u odgovarajućim registrima koje vodi Ministarstvo”, istakli su u Ministarstvu.

Stajnjak

Naglašavaju da je mjera podrške za dostizanje standarda dobrobiti životinja kreirana po prvi put ove godine, u cilju pomoći proizvođačima da poboljšaju uslove za smještaj proizvodnih grla, očuvanje zdravlja proizvodnih grla i poboljšanje konkurentnosti gazdinstava.

Maksimalno prihvatljiva investicija je 3.000 eura, za šta je podrška do 1.500 eura, dok je minimalna prihvatljiva investicija 500 eura.

“Bespovratna podrška u iznosu do 50 odsto se može ostvariti za nabavku gumenih podloga za ležišta, boksova za orezivanje papaka, boksova za telad, automatskih pojilica. Za podršku po ovom Javnom pozivu mogu konkurisati sva poljoprivredna gazdinstva koja, u trenutku podnošenja zahtjeva za podršku po ovom Javnom pozivu, posjeduju najmanje tri uslovna grla (30 ovaca, 30 koza, tri krave/bika, 30 junica), takođe upisana u odgovarajuće registre Ministarstva”, kažu u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com