Marković: Ekonomska i iskustvena razmjena i dalje kasne u odnosu na nivo političkih odnosa - Volim Podgoricu

Marković: Ekonomska i iskustvena razmjena i dalje kasne u odnosu na nivo političkih odnosa  

Kao država koja je čvrsto posvećena multilateralizmu, očuvanju mira i jačanju međusobnog povjerenja, Crna Gora smatra dijalog za neophodni preduslov snaženja partnerstva, kako bi nebrojeni potencijali mogli biti valorizovani u različitim oblastima, pije svega, turizmu, kulturi, održivom ribastvu, čistoj energiji, kazao je predsjedik Vlade Crne Gore Duško Marković.

“Cijenimo da kao najmanja država ovog regiona predstavljamo mjesto susreta, dijaloga i saradnje”, rekao je Marković.

Otvarajući XVI konferenciju predsjednika parlamenata država članica Jadransko-jonske inicijative (JJI), koja se u organizaciji Skupštine Crne Gore održava u Budvi, u okviru godišnjeg predsjedavanja Crne Gore ovom Inicijativom, Marković je naglasio značaj razmjene iskustava među članicama JJI, kao i snaženja vrijednosti i standarda koji čine temelje naše bliske saradnje.

“Cijenim da je to, u vremenima brojnih izazova sa kojima se suočava Evropa i čitav svijet vanredno važno. Kompleksni izazovi po stabilnost našeg kontinenta, izazivaju širok spektar reperkusija i na naše ekonomije, na naše razvojne projekte”, rekao je Marković.

On je dodao da je Zapadni Balkan neodvojivi dio evropskih vrijednosti i Crna Gora, kao zemlja koja je najviše odmakla u procesu pridruživanja EU, će znati i moći da sve svoje raspoložive kapacitete posveti sopstvenoj i zajedničkoj evropskoj budućnosti.

“Crna Gora je danas članica NATO i u pristupnim pregovorima sa EU ulazi u posljednju i najvažniju fazu. Mi ne idemo naprijed samo ispunjavajući zadate obaveze iz tog procesa, već doslijedno radimo na svom razvoju kako bismo kao stabilna i razvijena država bili pouzdan partner u Uniji kao što smo to u okviru NATO”, kazao je predsjednik Vlade.

On je naveo da razvoj naše ekonomije, koja, kako je kazao, već dvije godine raste po stopi iznad 4,5 odsto i gotovo 11.000 više zaposlenih, obim i kvalitet stranih investicija govori o čvrstom i stabilnom kursu Crne Gore – koji je prije svega određen i tradicijom unutrašnjeg multivjerskog sklada i dobrim odnosima sa susjedima.

“Valorizacija potencijala u jadransko-jonskom regionu zasniva se na pitanjima koja su zajednička na potezu od Atine do Rima. Pitanja poput snaženja demokratije, odgovornog upravljanja, očuvanja i obnove prirodnih resursa kojima raspolažemo u ovom dijelu Evrope u dominantnoj mjeri uslovljavaju naše razvojne ciljeve”, rekao je Marković.

Zahvalni smo, istakao je on, na saradnji ostvarenoj u oblasti turizma, kulture, zaštite vanredno vrijednog, jedinstvenog, kulturnog nasljeđa.

“Ipak, smatramo da je ekonomska i iskustvena razmjena i dalje u kašnjenju u odnosu na nivo političkih odnosa koje smo dostigli. Upravo u tom segmentu, bio bih sklon da podstaknem članove parlamenata JJI da kroz angažman odbora i direktne kontakte nastave ostvarivati nove koridore saradnje u našoj regiji”, rekao je crnogorski premijer.

Osvrćući se na crnogorsko predsjedavanje Inicijativom, Marković je kazao da smo ohrabreni dinamikom aktivnosti koje se sprovode na nivou parlamenata i to što, u oblastima koje su važne za građane svih naših država, ostvarujemo vrijedne rezultate.

“I mi u Crnoj Gori smo tom cilju bezrezervno posvećeni, pa osim aktivnog učešća u velikom broju regionalnih inicijativa i organizacija, u segmentu nauke smo inicirali formiranje Međunarodnog instituta za održive tehnologije, koji bi našem regionu i Jugoistočnoj Evropi trebalo da donese jedinstven koncept i moderan sistem u oblasti hadronske kancer terapije i istraživanja u biomedicini“, rekao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Pozitivnim je ocijenio želju San Marina da pristupi Inicijativi i izrazio nadu da će se to desiti na predstojećem ministarskom savjetu Inicijative u Budvi, u maju ove godine.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com