PRIČA i ESEJ na temu ŽIVOT I DJELO SV. PETRA CETINJSKOG. - Volim Podgoricu

PRIČA i ESEJ na temu  ŽIVOT I DJELO SV.  PETRA CETINJSKOG.  

Prije dvije decenije, tačnije u oktobru 1999. godine,  poštovaoci života i djela Petra Prvog Petrovića Njegoša  osnovali su  humanitarnu Fondaciju „Sveti Petar Cetinjski“. Osnivači i prijatelji Fondacije su se svih proteklih godina angažovali na čuvanju  autentičnih vrijednosti crnogorske duhovne i materijalne kulture, kao i na pomaganje svih disciplina savremenog stvaralaštva . Nekoliko godina smo stipendirali mlade talente  Crnogorskog jezika i književnosti, Istorije i Crkve, kao i likovnih i filmskih stvaralaca.

S obziom da je Fondacija „Sveti Petar Cetinjski“ iz objektivnih razloga prekinula praksu stipendiranja , a kao  neprofitna kulturološka  organizacija, opredijeljena da podstiče i svestrano  pomaže stvaralačke programe i projekte, kao i projekte   koji kritički vrednuju i  afirmišu  crnogorsko  kulturno-istorijsko i moralno nasljeđe, sve  u duhu misli i djela Petra Prvog Petrovića Njegoša, to u godini jubileja i ako u oskudnim materijalnim  uslovima, Fondacija želi da nastavi svoju misiju i raspisuje   KNJIŽEVNI KONKURS za  PRIČU i ESEJ na temu  ŽIVOT I DJELO SV.  PETRA CETINJSKOG.  

Konkurs je namijenjen autorima  uzrasta do 35 godina, a pravo ućešća imaju građani i državljani  Crne Gore, crnogorske dijaspore i  zainteresovani građani iz drugih zemalja. Za nagradu konkurišu samo  priče i eseji na crnogorskom jeziku  (kodifikovana jotovana varijanta),  pod uslovom da rukopis nije  prethodno objavljen. Priča može da ima do 12.000, a esej i do 18.000 karaktera.

Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre šalje se poštom u posebnoj koverti.

Konkurs je javan i raspisuje se u crnogorskim štampanim i elektronskim medijima.

Radovi se šalju na adresu Fondacije : Novaka Miloševa br. 3 Podgorica, ili preko e-mail Fondacije:[email protected]

Krajnji rok za prijem radova je 1. septembar 2019 godine.

Izbor najboljih radova biće objavljen na godišnjoj skupštini Fondacije 31.10.2019. godine

Žiri za ocjenu prispjelih radova sastavljen od profesora jezika, književnosti, istorije, književne kritike i publicista  dodijeliće 3 (tri)

Novčane nagrade:

Prva nagrada 1.200 , Druga nagrada 800, a Treća nagrada 600  eura.

Nagrađeni i drugi odabrani tekstovi biće objavljeni u dostojnom knjižnom izdanju i na sajtu Fondacije

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com