STUDENTI, DA LI STE NA PRAVOJ STRANI ISTORIJE? Pročitajte poruku Studentske inicijative (FOTO) - Volim Podgoricu

STUDENTI, DA LI STE NA PRAVOJ STRANI ISTORIJE? Pročitajte poruku Studentske inicijative (FOTO)

“Potpuno smo sigurni da je naš cilj ispravan i da se nalazimo na pravoj strani istorije”, navode u Studentskoj inicijativi

Ispolitizovanost studentskih organizacija, brojni propusti u njihovom radu, neadekvatan odnos prema studentima, neobavljanje studentskih zadataka i obaveza, samo su neke od zamjerki na rad studentskih predstavnika koje se sve glasnije mogu čuti u studentskim krugovima.

Ko su predstavnici studenata? Ko ih postavlja na te funkcije? Kako to da su predstavnici studenata najčešće prosječni ili ispod prosječni studenti koji studiraju znatno duže nego što je normalno? Zašto su povjerenici i članovi vijeća studenata vrlo često povezani sa vladajućom partijom? Gdje su sredstva koja se svake godine dodjeljuju studentskim predstavnicima kako bi se unaprijedili uslovi studiranja? Kako to da se isti ljudi zadržavaju na tim pozicijama znatno duže od prosječnog studentskog perioda?

Ovo su, kako navode predstavnici Studentske inicijative, samo neka od pitanja na koja nema odgovora ali su, kako kažu, gotovo svima jasni.

“Pozicije studentskih predstavnika i povjerenika koriste se za samopromociju, lične interese i profit, obavljaju se partijski zadaci a prava studenata i poboljšanje njihovih uslova su u trećem ili četvrtom planu. Predstavljajući produženu ruku vlasti svojim djelovanjem samo sprovode u djelo politiku pasivizacije studenata i suzbijanje eventualnog nezadovoljstva ili bunta, dok oni profitiraju kroz razne događaje koje organizuju”, kažu u ovoj studentskoj organizaciji za portal Volim Podgoricu.

Studentska inicijativa nastala je, kako kažu, između ostalog i zbog želje velikog broja studenata da se ovakvom radu studentskih organizacija, konačno, stane da put i one vrate onima u čijem interesu treba i da postoje – studentima. Oni traže odgovore, odgovornost i depolitizaciju funkcija u studentskim organizacijama.

Radoš Živković

Studenti su, kako navode, uvijek pripadali avangardi svakog društva, bili svjetionici novih ideja i začetnici brojnih reformskih procesa.
“Studentska inicijativa je novoformirana grupa studenata preko koje je omogućeno svim nezadovoljnim studentima da glasno kažu koji su nedostaci obrazovnog sistema Crne Gore. Najkrupniji zadatak našeg djelovanja je da studentima obezbijedimo bolje tehničke uslove studiranja i podstaknemo na sprovođenje reforme obrazovnog sistema naše zemlje a najefikasniji put do toga je raspuštanje Studentskog parlamenta koji veoma netransparentno i neučinkovito obavlja svoje nadležnosti. Finansijski izvještaji koji su dostupni su veoma manjkavi i ne mogu argumentovano pokazati gdje završava novac obezbijeđen za studentske organizacije”, kaže jedan od članova Studentske inicijative, Radoš Živković.
“Jasno nam je da postoji određeni pritisak na sve mlade ljude koji vodi porijeklo od masovnog straha, međutim potpuno smo sigurni da je naš cilj ispravan i da se nalazimo na pravoj strani istorije. Stoga pozivam sve studente da iskažu svoju zainteresovanost i dođu da se povežu i upoznaju sa svojim kolegama. Najprije u subotu u 16,30h kod spomenika Svetog Petra Cetinjskog gdje ćemo kao i prethodnih subota iznijeti studentske zahtjeve i nakon toga se priključiti građanskom protestu. Za nedjelju je organizovana “KULTURNA FILMSKA NOĆ 2” ispred Skupštine, a pripremljen je sadržajan filmski i muzički program i svi zainteresovani su dobrodošli”, kaže Živković.

On dodaje da je cilj druženja podsticanje na povezivanje među mladima koji su zbog partijski separatisanog društva postali otuđeni ali i jedan kritički osvrt na stanje u crnogorskom građanstvu. Živković je pozvao sve zainteresovane da sa sobom ponesu ćebad, društvene igre i dobro raspoloženje!

 

Filip Rosandić

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com