Home / NOVOSTI / PILOT OBORENOG F-117: Kajem se što sam bacao bombe na srpsku djecu! Mislio sam da vam donosim slobodu!

PILOT OBORENOG F-117: Kajem se što sam bacao bombe na srpsku djecu! Mislio sam da vam donosim slobodu!

Da sam znao pravu istinu o situaciji u Srbiji, ne bih učestvovao u bombardovanju, povjerio se Dejl Zelko, američki pilot, svom sadašanjem prijatelju Zoltanu Daniju, koji je sa svojom jedinicom oborio njegov “nevidljivi” F-117A

Bombardovanje Srbije je bilo greška i da sam znao pravu istinu, ne bih učestvovao u bombardovanju Srbije!

 

Ovo su riječi koje je američki pilot Dejl Zelko izgovorio pukovniku Zoltanu Daniju, čija jedinica je 27. marta 1999. godine oborila njegov “nevidljivi” avion F-117A.

 

FOTO: PROFIMEDIA

Dvadeset godina posle zločinačke NATO agresije, Zoltan Dani za Kurir kaže da se sa Zelkom, s kojim se u međuvremenu sprijateljio, redovno čuje.

– Vjerovao je da je drugačije stanje i svi piloti su bili ubjeđeni da u Srbiju donose slobodu i demokratiju. Shvatio je da je pozadina svega bilo nešto drugo i da je Srbija bombardovana iz političkih razloga – priča   Deni.

 

FOTO: KURIR

Sa Zelkom se čuo i pre nekoliko dana.

– Kaže da mu je žao što je učestvovao u bombardovanju Srbije i da su prevareni. Bili su uvjereni da su dolazili iz humanitarnih razloga da poprave stanje. Da je znao pravu istinu, ne bi u tome učestvovao. Kaje se što je bacao bombe na srpsku djecu – naglašava Dani.

 

Podsjetimo, četvrtog dana NATO bombardovanja, pripadnici Trećeg raketnog diviziona 250. raketne brigade Protivvazdušne odbrane Vojske Jugoslavije oborili su F-117A, američko čudo od aviona izrađeno u stelt tehnologiji, koje je svoju reputaciju “nevidljivog” steklo u Zalivskom ratu u Iraku. Pilota Dejla Zelka su američke snage uspjele bezbjedno da evakuišu, a njegov avion je završio na njivi u ataru sela Buđanovci kod Rume. Nekoliko godina kasnije pukovnik Dani sreo se sa Zelkom i počeli su da se druže.

 

FOTO: PROFIMEDIA

Iako je prošlo 20 godina, Dani kaže da mu se čini kao da je bombardovanje juče bilo.

– Sve je svježe. Rane su velike, i među stanovništvom i među našim saborcima, svježe su i duboke.

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com