Sa protesta u Podgorici zatražene ostavke: “Mi smo država” - Volim Podgoricu

Sa protesta u Podgorici zatražene ostavke: “Mi smo država”

 

U Podgorici je održan šesti u nizu mirnih građanskih protesta pod sloganom Odupri se – 97000.

„Naši prazni frižideri i džepovi su naša politika“, poručila je sa protesta jedna od govornica Maja Jovović, predstavnica korisnica naknada za majke za troje ili više djece, koje su ukinute odlukom Ustavnog suda.

Jovović je izjavila kako Đukanović očigledno ne umije da čita jer demonstranti ne ugrožavaju državu već je „spašavaju od njega“. „Običnom građaninu su nezaposlenost, penzije i plate i računi za struju razlog za bunt!“, rekla je Jovović. Osvrnula se i na ukidanje naknada za majke sa troje ili više djece.

„U mnoštvu laži i prevara, dogodi se i prevara vijeka nad 22000 majki. Prije dvije godine, majke su 11 dana štrajkovale glađu zbog nepravde i kršenja Ustava Crne Gore. Još smo na ulici i bićemo sve dok se zakoni u Crnoj Gori ne budu poštovali! Bićemo na ulici dok svi odgovorni ne podnesu ostavke!“, poručila je Jovović, dodajući da je bilo dosta „fukarluka i lopovluka“.

Šesti skup „Odupri se – 97.000“, najmasovnijih građanskih protesta u crnogorskoj istoriji, večeras je u Podgorici okupio više od deset hiljada građana iz svih djelova Crne Gore.

Okupljenima se obratio i Nikola Grdinić, menadžer malih i srednjih preduzeća i slobodan građanin.

„Odavno vjerujem da su protesti osnova preporoda ove zemlje, i da odavde, sa ulice sve treba da krene. I ne samo ove ulice već iz svih naših gradova, sjevera, juga, istoka i zapada. Protest je odraz kulture jednog naroda. Protest je postao način života u Crnoj Gori. Ovo je prvi korak ka rušenju ovog režima, ali i najava kontrole svake buduće vlasti.“

Grdinić je upitao demonstrante kako ocjenjuju rad „predsjednika Ramada Skupštine“, „samoinstaliranog premijer i njegove strahovlade“ i „samoproglašenog predsjednika“. Pitanja su pratila glasni zvižduci od strane okupljenih.

„To nisu naše institucije. Mi smo zakonodavna, izvršna i sudska vlast. Mi smo država! Mi smo Crna Gora!“, poručio je Grdinić, naglasivši da je „najveći čin patriotizma biti ovdje“.

U ime Studentske inicijative Crne Gore, okupljenima se obratila studentkinja Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju, Minja Novaković. Govor je počela mini performansom, noseći stolicu jer je ,,odrasla u društvu u kojem nas uče da sjedimo, ćutimo i trpimo.“

„Večeras ja odbijam da sjedim! Pred vama stojim ovdje u ime svih studenata i mladih ljudi Crne Gore. Mi ne želimo da straše nas i naše roditelje. Kad im na poslu kažu: ‘Pazi što onaj tvoj mali ili mala radi na protestima’, ja odgovorim: ‘E baš pazim!’. Pazim da ne dozvolim da mi prijete. Pazim da mi niko ne uliva strah. Ja pazim svoje pravo na slobodu. Pazim svoje pravo na dostojanstvenu egzistenciju“, rekla je ona.

U ime studenata kazala je da želi obrazovni sistem koji će od nje napraviti stručnjaka.

„Želim da budućnost stvaram u ovoj zemlji. Ne želim da patim od kolektivne depresije koju nam je nametnulo ovo društvo. Dosta je! Mi smo odgovorni! Mi smo neustrašivi! Neka svi čuju: ‘Studenti su tu!'“, poručila je Minja, pozvavši svoje kolege da im se u nedjelju u velikom broju pridruže ispred Skupštine Crne Gore.

Glumac Slaviša Grubiša je pročitao „Proglas slobodnih građana“ u kom su navedeni zahtjevi za ostavkama koji su iznijeti na prethodnim skupovima.

Podsjećamo, na prethodnim protestima zatražene su ostavke članova Savjeta i generalnog direktora Radio televizije Crne Gore, Božidara Šundića. Neopoziva ostavka zahtjevana je i od vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i direktora Agencije za sprečavanje korupcije Sretena Radonjića. Organizatori protesta zahtijevaju i ostavke predsjednika Vlade Duška Markovića i predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Grubiša je naglasio da su „opoziciono jedinstvo i uska saradnja apsolutno neophodni u ovom procesu“.

„Među slobodnim građanima su od prvog dana na protestima i predstavnici parlamentarne opozicije iz: Demokratskog fronta, Demokratske Crne Gore, Socijalističke narodne partije, Socijaldemokratske partije, Demosa, Građanskog pokreta URA, Radničke partije, Ujedinjene Crne Gore, kao i nezavisni poslanici“, poručio je. „Sa nama su i vanparlamentarne stranke, sindikati, studenti, akademski profesori i doktori, a biće nas samo još više. Ovo je protest svih građana i svi su dobrodošli“.

 

Protestna povorka kretala se Ulicom slobode, pored  zgrade Tužilaštva, zatim Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog pored Centralne banke, Skupštine i zgrade Predsjednika. Pored svake institucije čuli su se glasni zvužduci, a demonstranti su skandirali: „Mi smo država!“ i „Ostavke!“. Ispred Skupštine, građani su se obratili policiji transparentima „I vaša djeca zaslužuju bolje“ i „Ova policija radi za građane“.

Šetnja je nastavljena preko mosta Blaža Jovanovića, gdje je kolona kratko zastala pored zgrade Elektroprivrede Crne Gore, što je pratilo skandiranje „Poskupite struju, čućete oluju“.  Zatim je kolona išla Moskovskom ulicom pored zgrade RTCG, te Bulevarom revolucije i Ulicom Ivana Vujoševića, kolona se vratila na Bulevar Svetog Petra Cetinjskog i istim putem nazad na Trg nezavisnosti.

Skup je u ime organizatora zaključio Denis Mekić obraćajući se građanima koji nisu izašli na proteste.

„Svi vi koje direktor zove da bi provjerio jeste li glasali, svi vi kojima je rečeno da vam je posao ugrožen, da vam je budućnost djeteta u ovoj zemlji ugrožena, svi vi kojima prijete ucjenama i zastrašivanjem – vašu platu ne daje vam ni premijer ni predsjednik već mi, građani. Građani će vas i dalje plaćati, sve dok budete radili za njih. Za svoju državu“.

Sljedeći protest zakazan je za subotu, 30. mart. Vidimo se na ulici ponosno i bez straha!

Ulica Slobode! ✊#oduprise

Gepostet von Odupri se – 97 000 am Samstag, 23. März 2019

2 komentara

  1. When Apple didn’t make computers as well as Local cafe did not help make coffee, how arrive acquired they will become thus prospering? The journey to offer the state-of-the-art and most interesting goods, even though intoxicating, is often a fairly packed location. If possible, Apple and Starbucks built their own niche.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com