BRITANSKI “TELEGRAF”: 13 činjenica koje niste znali o Crnoj Gori (FOTO) - Volim Podgoricu

BRITANSKI “TELEGRAF”: 13 činjenica koje niste znali o Crnoj Gori (FOTO)

Britanski magazin Telegraph objavio je tekst o Crnoj Gori, uoči utakmice Crna Gora-Engleska.

Članak je namijenjen onima koji vole da putuju, a Crna Gora je dobila fenomenalnu reklamu, kroz 13 činjenica koje, kako piše Telegraf, nisu baš poznate o našoj državi.

Sigurno ćete se oduševiti fotografijama, a ukoliko jeste znali ove činjenice, nije loše podsjetiti se.

1.Iako mlada zemlja, Crna Gora je bogata istorijom

Iako je tek 2006. postala samostalna, Crna Gora (veličine jedva kao Sjeverna Irska, sa nešto više od 600.000 stanovnika) je imala vrlo burnu prošlost. Telegrafov stručnjak za putovanja, Rodney Bolt, kaže:

“Bila je pod vladavinom Ilira i Rimljana, sukobljavala se sa slovenskim plemenima, Hunima i Gotima, borila se protiv Mlečana i Osmanlija, a bila je umiješana i poslednji sukob-raspad Jugoslavije. Crna Gora svoje ratne rane nosi ponosno, kao odlikovanja, a ne kao ožiljke. U ovoj maloj zemlji naći ćete bogate ostatke njenih osvajača. Tokom jedne polusatne vožnje zalivom, imao sam priliku da vidim praistorijske kamene crteže, rimski mozaik i pomorske gradove koji su pripadali Veneciji. Divio sam se umjetninama Srpske pravoslavne crkve i uspavane Rimokatoličke kapele. Sve je prilično očuvano” – kaže on.

2. U Crnoj Gori se nalazi najveći evropski kanjon

Foto: Katerina, Instagram

Kanjon rijeke Tare zauzima teritoriju Crne Gore i Bosne i Hercegovine i najveći je kanjon Evrope po obimu. Posebno je izazovan dio kanjona oblika obrnutog trougla koji je pristupačan samo za splavarenje. Kanjon je pravi raj za splavarenje ali i za one koji bi radije da ostanu suvi. Pronalaženje najboljih vidikovaca možda zahtijeva istraživanje okoline, a most visine 500 stopa iznad uzburkane vode svakako pomaže u tome. Donji djelovi klisure su svijet za sebe: prepuni stabala, vodopada i pećina.

3. Ljudi su veoma visoki

Prema web stranici www.averageheight.co koja prikuplja podatke iz različitih izvora, samo su Holanđani visočiji. Muškarci su u prosjeku visoki 1,832m.

4. Biće im drago što vas vide

Organizacija The World Travel and Tourism Council izvještava da 11% crnogorskog BDP-a dolazi zahvaljujući stranim putnicima. U Evropi se samo Malta sa (14,2%) više oslanja na vaš novac.

5. Glavni grad Crne Gore je jedan od najsunčanijih u Evropi

Foto: Olga Kirichenko

Podgorica je više tranzitni grad kada je u pitanju turizam. Većina turista koja sleti na podgorički aerodrom (nalazi se na Ryanair-ovoj putanji) brzo odlazi na obalu ili planine. Ipak, postoji par stvari zbog kojih je vrijedi obići, kao na primjer kult ispijanja kafe ili obilazak lijepih crkvi (uključujući i jednu za ljubitelje brutalizma). Zar nije dovoljno i to što tamo ima više od 2.480 sunčanih sati godišnje? London dobija bijednih 1.410.

Ipak, da ne bude da je Crna Gora sva sunčana, postoji jedno mjesto koje se zove Crkvice u blizini planine Orjen koje je najkišnije mjesto u Evropi!

6. Imaju predivan nacionalni park koji je užasno potcijenjen!

Foto: Adventure Lovers

Britanski nacionalni park Lake District godišnje ugosti 15.8 m turista i polako postaje prebukiran. Zato idite u Crnu Goru! Veličanstveno kraljevstvo planinskih vrhova koji paraju nebo, ledenih jezera boje žada, stoljetnih šuma od crnih borova, riječnih klisura … Ovo savršenstvo od NP Durmitor godišnje posjeti samo 130.000 ljudi.

Minty Clinch, nakon godišnjeg odmora 2016, govorila je o predivnim livadama i pašnjacima bogatih poljskog cvijeća. Prizori koji su odavno iščezli iz Engleske.

7. Ukupno 117 plaža koje takođe zaslužuju više posjetilaca

“Crnogorska obala, dio plavog Jadrana je vijugava sa visokim planinama u pozadini” – kaže Telegrafov stručnjak za putovanja, Jane Foster.

“Hrvatska obala je veoma popularna. Ipak, par Britanaca je otkrilo antičku Budvu, i to na samo dva sata vožnje obalom od Dubrovnika. Budva je osnovana u 4.vijeku prije nove ere od strane Grka, a sam grad je utvrđen u srednjem vijeku. Budva čini srce Budvanske rivijere koja se proteže 22 milje od Trstena do Buljarice, a koja je prepuna šljunkovitih plaža i skrivenih uvala” – kaže ona.

8. Možete spavati u nekadašnjem gradu duhova

Foto: Indra Djokosoetono

Utvrđenje na malom ostrvu Sveti Stefan nedaleko od Budve nekada je bilo dom za oko 400 ljudi. Ali, emigracija je uzela svoj danak u prvoj polovini 20.vijeka i stanovništvo se smanjilo na oko 200 do 1954.

Tako su ovo ostrvo komunističke vlasti pretvorile u luksuzni hotel. Sedamdesetih godina prošlog vijeka bio je igralište za bogate i slavne, sa Orsonom Velsom, Elizabetom Tejlor, Sofijom Loren, Merilin Monro i princezom Margaret, koji su potpisivali knjigu gostiju.

Jugoslovenski ratovi su ga izbrisali sa turističke mape, ali 2007. hotel je dio lanaca Aman Resorts pa opet ugošćava bogate i slavne. Sobe koštaju oko 740 £.

9. Teško je prevazići Crnu Goru po bogatstvu kulturne baštine

Količina objekata koji su dio svjetske kulturne baštine je ogromna za tako malu zemlju. Na svojih 13,812 km² ima čak četiri mjesta svjetske baštine ili  ili jedan lokalitet na 3,363 km². Samo Malta, Liban, Izrael, Belgija, Kipar i Švajcarska mogu bolje. Nacionalni park Durmitor je jedan; druga je spektakularna Boka Kotorska.

“Planinsko zaleđe, predivno plavo more, srednjovjekovna naselja…Ovaj zaliv u obliku leptira je dragulj na crnogorskoj kruni. Kotorske zidine su čudo, grad koji čine kamene ulice i trgovi sa muzejom koji svjedoči o pomorskoj snazi Kotorana. Kada idete dalje zalivom, nailazite na barokni gradić Perast-mjesto slavne pobjede protiv Osmanlija. Odavde je moguće napraviti posebno hodočašće brodom do ostrva poznatog kao Gospa od Škrpjela: inspirativno mjesto posebne energije” – kaže Jane Foster. 

10. Imaju sjajno jezero i odlično vino

Foto: Marie Gorokhova

Adrian Bridge, još jedan Telegrafov stručnjak za putovanja kaže:

Južno od Podgorice nalazi se Skadarsko jezero, divno prostranstvo koje se proteže u Albaniju. Ovdje možete pronaći divlju, netaknutu prirodu po kojoj je Crna Gora prepoznata. Zahvaljujući putničkom operateru Undiscovered Montenegro, ovo mjesto možete istražiti pješke, biciklom ili kajakom, uživati u plivanju u kristalno čistoj vodi. Na kraju dana, opustite se uz čašu odličnog lokalnog vranac crvenog vina” – preporučuje ona. 

11. Imaju jedinstven domen

Nakon sticanja nezavisnosti, Crna Gora je dobila i “.me” domen. Što bi moglo biti privlačnije narcisima na društvenim mrežama?

Između 2008. (kada je nastupio) i 2010, registrovano je 320.000 imena – uključujući i 50.000 prvog dana, što ga čini najbržom prodajnom domenom ikad.

12. Idealna za ljubitelje vozova

Foto: Miloš Radonjić

Vijadukt “Mala Rijeka” je sagrađen u sedamdesetim i proglašen najvišim u Evropi. Bio je samo dio atrakcije na  na dionici pruge koja povezuje crnogorsku luku Bar sa Beogradom. Linija je nesumnjivo veliki podvig inženjeringa (pored vijadukta postoji 435 mostova i 254 tunela), a putnicima se pruža pogled na veličanstvene klance, pećine i dramatične vrhove. Tito je putovao u Bar u svom specijalno napravljenom Plavom vozu, njegovom omiljenom mjestu za sastanke sa stranim zvaničnicima i šefovima država, uključujući i Kraljicu. Iako više nisu tako sjajni, javni vozovi i dalje voze po slikovitoj ruti” – kaže Adrian Bridge.

13. Crna Gora je puna neotkrivenih atrakcija!

Ne želite fensi krstarenje zalivom, izležavanje na jadranskoj obali ili šetnju planinama?

Posjetite Staru maslinu, jednu od najstarijih maslina na svijetu (u Baru), Manastir Ostrog koji je uklesan u stijenu ili Kotorski muzej mačaka. 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com