“Crna Gora je kao Divlji Zapad prije dva vijeka” - Volim Podgoricu

“Crna Gora je kao Divlji Zapad prije dva vijeka”

Opštinski odbori Liberalne partije, Demokratske Crne Gore i SNP-a osudili su napad na Igora Tomkića i njegovu porodicu. Pozvali su sve političke partije da se suzdrže od poruka netolerancije koje bi mogle da izazovu nasilje i podjele među građanima.

Berancu Igoru Tomkiću, koji je nedavno pretučen, tokom noći je zapaljena prodavnica. Po njegovim riječima, on je bio na meti huligana zbog toga što je Hrvat.

”Istrajavanje u šovinističkim zločinima iz mržnje i ćutanje nadležnih koji svojim nereagovanjem ohrabruju podmuklo kriminalno djelovanje protiv slobodnih građana, sramota je zvanične države i lokalne samouprave. Nakon što je Igor Tomkić u šovinističkom napadu iz mržnje teško povrijeđen, agresivni napadi samo su se pogoršali i njegov “čuvani”trgovinski objekat je zapaljen a njegova porodica se našla na udaru kriminalnih radnji bez ikakve zaštite i podrške”, saopštili su beranski liberali.

“Država je dozvolila da joj grupica kriminogenih socijalnih marginalaca terorišu građane bez ikakvih posljedica, kao na divljem Zapadu prije dva vijeka. Zato snažno apelujemo još jednom na nadležne, na ANB, Upravu policije, tužilaštvo, sudstvo, političku vlast, lokalnu samoupravu, da preuzmi, osim retoričkih i konkretne mjere i počinioce oštro sankcionišu a porodicu Tomkić zaštite od daljeg ekstremističkog progona”, navodi se u saopštenju beranskih liberala.Demokrate pozvale nadležne da obezbijede adekvatne uslove za život porodice Tomkić

Demokrate su saopštile da je Berane i u najtežim godinama uspjelo da očuva međuvjerski i međunacionalni sklad i da do sada nijedan pokušaj da se posije klica podjela nije uspio.

“Uvijek su Beranci komšiju voljeli kao brata bez obzira na to kako se bogu moli. Na žalost, višedecenijska politika koja raspiruje i širi nacional-šovinističku histeriju, kako bi na vještački produkovanim podjelama, koristeći strah kao najmoćnije oruđe manipulacije, mogla da vlada, dovela je do toga da je svaki kutak Crne Gore postao podijeljen. U decenijama za nama, beranske ulice postale su poprište kriminalnih obračuna”, navodi se u saopštenju.

Demokrate ističu da je poremećeni sistem vrijednosti doveo je do toga da oni, kojih su se nekada stidjele i porodice i cjelokupno društvo, postanu uzor mladima.

“Tokom poslednjih mjeseci u Beranama došlo je do kulminacije. Jedna nejaka djevojčica bila je predmet brutalnog zlostavljanja. Naš komšija i prijatelj gospodin Tomkić, njegov porodični dom i posao koji obezbjeđuje egzistenciju njegovoj porodici brutalno su napadnuti. Ono što je izazvalo strah i bijes Beranaca jeste to što je navedeno da je razlog napada nacionalna pripadnost gospodina Tomkića. Pozivamo sve nadležne da obezbijede uslove za nesmetan i siguran život i rad porodice Tomkić i svake beranske porodice”, navodi se u saopštenju Demokrata.

SNP poziva partije da ne šire nacionalnu mržnju i netrpeljivost

Vandalski čin paljenja radnje Igora Tomkića osudio je i Opštinski odbor Socijalističke narodne partije.  Kako su kazali, ovaj kriminalni čin djelo je onih, koji nijesu prijatelji ni Berana, a ni Crne Gore.

“SNP zahtijeva od nadležnih organa da se privedu pravdi kako izvršioci, tako i nalogodavci ovog nedjela. Istovremeno, zahtijevamo da snose odgovornost svi oni predstavnici državnih organa, koji nijesu odgovorili svojim zakonskim i ustavnim obavezama. Onima, koji misle da nasiljem i kriminalom prave atmosferu straha, poručujemo da neće uspjeti, jer je građansko i multietničko Berane jače od svih kriminogenih struktura, ma od koga da su podržane. Takođe, sve aktere pozivamo da se suzdrže neutemeljenih izjava i da ne traže u našem gradu pogodno tle za širenje negativne atmosfere na račun međunacionalnih odnosa”, navodi se u saopštenju beranskog SNP-a.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com