DA LI JE NEKO ZARADIO MILIONE NA BARSKIM ČEMPRESIMA?! Kubik košta do 60.000 eura, a niko ne zna gdje su završili! (FOTO/VIDEO) - Volim Podgoricu

DA LI JE NEKO ZARADIO MILIONE NA BARSKIM ČEMPRESIMA?! Kubik košta do 60.000 eura, a niko ne zna gdje su završili! (FOTO/VIDEO)

Priča oko gradnje vrtića u Baru i svakodnevni protesti Barana, završena je “kapitulacijom” države, odnosno gradske uprave, koji su odustali od gradnje vrtića na datoj lokaciji. Međutim, posječeno je čak 90 stoljetnih čempresa, a da do danas niko ne zna šta se njima dogodilo!

Kada se ima u vidu cijena čempresove građe, kao i količina te građe koja potiče od 90 posječenih čempresa, dolazi se do milionske cifre, i cijela priča može imati drugačiji ugao gledanja: Da li je sve bilo samo predstava, koja bi pokrila neviđen zločin sječe šume čempresa, čija vrijednost na tržištu drvne građe, dostiže cijenu od čak 60.000 eura po jednom kubnom metru!

Naime, kako ističu sagovornici portala Volim Podgoricu, koji se bave građom i poznaju kvalitet drvne građe, čempres spada u najkvalitetnije i najskuplje drvo. Koliko je čempresovo drvo, kao građa, cijenjeno i kvalitetno, govori činjenica da su upravo od čempresa bila izrađena vrata bazilike Svetog Petra u Vatikanu koja su trajala od vremena cara Konstantina pa sve do pape Eugena IV, dakle oko 800 godina!

Čempresovo drvo u španskoj fabrici gdje kubik plaćaju i 60.000 eura

Čempresovo drvo se, recimo, koristi i za izradu najkvalitetnijih španskih Flamenko gitara, za šta je specijalizovana fabrika MADINTER blizu Madrida. Čempres je, inače, kao izuzetno vrijedno drvo, u Španiji zaštićen! Ukoliko neko u ovoj državi želi da posječe čempres u svom dvorištu, mora za to dobiti dozvolu. U fabrici koja je specijalizovana za snabdijevanje zanatlija svim alatima i materijalom za pravljenje instrumenata, kažu da gledaju da iskoriste svaki cenat drveta, obzirom da na cijenu od 60.000 eura, te da u tom smislu koriste i specijalne mašine. O ovoj fabrici i cijeni kubika čempresa u Španiji, možete više pročitati OVDJE

Za razliku od Španije, gdje ne smijete posjeći čempres niti u vlastitom dvorištu, u Crnoj Gori je posječeno čak 90 stoljetnih čempresa ispred Gimnazije “Niko Rolović”, a da niko ne zna šta se dogodilo sa izuzetno vrijednom građom!
Čemprese je iz Bara odvezla cetinjska firma “Matej”, vlasnika Momčila Krivokapića, a po ugovoru sa glavnim izvođačem radova na gradnji vrtića, konzorcijumom “LD Gradnja-Ivkon-Telemont-Ening-Ekoplant-Lars Fire”.
Investitor projekta je Ministarstvo prosvjete.
Već narednog dana, nakon što su posječeni čempresi povezeni iz Bara, oni nisu bili na odlagalištu otpada firme “Matej”, a Krivokapić je drsko odbio da odgovori na novinarsko pitanje šta se dogodilo sa čempresima!
Da pitanje o sudbini posječenih čempresa mora dobiti odgovor, te da može postojati i osnovana sumnja da sječa čempresa nije bila “kolateralna šteta” zbog gradnje vrtića nego više od toga, govori i činjenica da prije odluke o sječi  niko nije tražio, niti je procijenio kolika je vrijednost drveća odnosno drvne građe, što je uobičajena praksa kada se zelene površine žrtvuju za potrebe gradnje.
Ukoliko se pretpostavi da je u svakom čempresu bilo dva do tri kubika građe, to se pomnoži sa 90 posječenih čempresa, a potom sa cijenom koja se postiže na tržišu za ovu građu, dolazi se do iznosa koji doseže i do desetak miliona eura!
Čempresi su u Baru posječeni tokom druge polovine januara, uz asistenciju policije, a potom ih je firma “Matej” odvezla sa lica mjesta, iako su građani Bara pokušali da spriječe njihovo odošenje, uz obrazloženje da se tako “uništava dokazni materijal za počinjeno krivično djelo”.

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com