Home / NOVOSTI / Društvo / PODGORICA: Završen DEVETI GRAĐANSKI PROTEST uz POVIKE “Mi smo DRŽAVA” i “Ostavke, ostavke”

PODGORICA: Završen DEVETI GRAĐANSKI PROTEST uz POVIKE “Mi smo DRŽAVA” i “Ostavke, ostavke”

Novi građanski protest pod sloganom “Odupri se – 97.000” održava se večeras od 19 sati, na platou ispred Skupštine Crne Gore.

Perović se još jednom obratio okupljenima uz poruku da su večeras poslali najsnažniju poruku da neće odustati.

Dio okupljenih je krenuo ka Skupštini, dok se dio i dalje nalazi na ulazu uz povike “Mi smo država!”

Okupljenima se obratio Džemal Perović, zamolio sve okupljene da se udalje, kako bi se se skup kao i do sada mirno okončao.

Okupljeni su i dalje na ulazu u zgradi Javnog servisa i uzvikuju “ostavke, ostavke”

Demonstranti su došli do ulaza u zgradu Javnog servisa, ispred zgrade se nalaze pripadnci MUP-a

Čuje se sirena za uzbunu i pištaljkem kao i povici “Ostavke”

Pred zgradom RTCG-a nalazi se baner sa natpisom “Čujete li nas sad”. Okupljeni prave buku

Kolona je prošla pored zgrade Crnogorskog elektro prenosnog sistema (CEDIS) gdje su se zaustavili uz povike “Vi ste partija”

Kolona se kreće preko mosta Blaža Jovanovića a okupljeni uzvikuju “ne damo rijeke”.

Nakon govora, krenula je protestna šetnja.

“Da li je novinartsvo javnog servisa lojalno nama, građanima. Novinarstvo koje mi plaćamo treba da obezbijedi prostor da suočeljavanje mišljenja, kako bi donijeli najbolje odluke, da li nam Javni servis obezbjeđuje prostor za sve to”, pitao je Vuković

Prva obaveza novinarstva je istina – da li je novinarstvo koje upražnjava javni servis takvo, pitao je Vuković.

On se osvrnuo na rad javnog servisa i kazao da kada su prvi put podsjetili Šundića da ne radi po principima, on je kazao da su on i menadžment u službi države.

Crna Gora je država u kojoj građani i građanke imaju suverenitet, a ne institucije i parainstitucije, kazao je novinar Duško Vuković.

Neću da budem dio mladosti koja odlazi. Ne pristajem na gospodara. To ona druga mladost iz savjeta mladih DPS-a nikako ne može da shvati, rekao je Sadiković.

Amar Sadiković i Unije slobodnih studenata kazao da mladi odlaze u Njemacku jer u Crnoj Gori nema perspektiva

On je rekao da Knežević nikad nije bio uz narod i da ga čeka narodni sud kao i sve njih

Nadam se da će naš glas doći do Londona. Kneževiću ne igraj se sa narodom nego karte na sto a one su dokazi. Nemoj mi pričati o tvoj ugroženoj bezbijednosti, poručio je Šćepanović.

Obratio se mladim ljudima – nemojte zaboraviti sve demonstracije ranije, vaših očeva i vaše braće, to su oni koji su se sukobili sa ovom vlašću, ne zaboravite proteste liberala i svih ostalih, ne propustite to što vam se istorija smije da se sa vama sve ovo završi.

On je kazao da su njegovi motivi za borbu zdravlje i sloga koje ima u svom domu.

Opozicionar je svako ko je prešao granicu koju kukavice nikad ne prelaze. To zanimanje isključuje svako zanimanje jer ne možete naći nikakav posao, kazao je Vladan Šćepanović koji se građanima predstavio kao revolucionar i opozicionar.

Ja imam tri sina i žive na tri kontinenta. Mi odavde hoćemo perspektivu za našu mladost. U našim domovima vlada strah od nemaštine, rekao je on i posvao na ulice.

Sramota je da nas je strah računa za struju, strah od nemaštine je gori od svega, kazao je Perović.

18.55 – Jedan od članova organizacionog odbora Omer Šarkić saopštio je da će naredni protest biti održan 9. maja jer nastupaju vjerski praznici, a članovi pokreta “Odupri se” će u tom vremenu pojačati svoje međunarodne aktivnosti, uključujući sastanak sa funkcionerima Evropske unije u Briselu.

Takođe, Šarkić je ponovio da imaju poteškoća u pogledu finansija, kadrova i organizacije, što nisu krili ni ranije.

Iz Pokreta Odupri se su saopštili da, nakon veoma uspješnog karavana kojim su prošlog vikenda obišli skoro cijelu Crnu Goru i susreli se sa građanima koji nijesu u prilici da im se pridruže u Podgorici, nastavljaju sa redovnim protestima.

”Danas ćemo se koncentrisati na jednu od najsramnijih karika ovog sistema, koja 30 godina, još od svojih ratnohuškačkih poduhvata, zagađuje i truje našu javnost. Takozvani Javni servis koji smo preimenovali u Sramni servis je partijsko glasilo, koje je više od mjesec dana ignorisalo sopstvene građane, čak i onda kada su se u hiljadama okupljali ispred njihove zgrade. Za Sramni servis tada su mnogo važnije bile izjave korumpiranih zvaničnika od glasa sopstvenih građana koji ga finansiraju”, navodi se u saopštenju.

Predstavnik Organizacionog odbora Džemal Perović kazao je ranije na konferenciji za novinare da su proteklih dana prikupljali snagu, i da nastavljaju sa protestima.

„Sve poteškoće koje ne krijemo, finansijske i svake druge prirode, učinile su da se stekne utisak da smo izmjestili fokus od glavnog cilja, ali nije tako. Mi ostajemo na istom putu smjene režima i demontaže korumpiranog sistema“, poručio je Perović.

Kako je naveo, spremni su da tu borbu vode koliko god bude trebalo.

„Mi ćemo nenasilno i istrajno pobijediti silnike koji predstavljaju ovaj korumpirani režim“, istakao je Perović.

On je rekao da očekuju masovan protest iako je, kako je kazao, odmah nakon četvrtog skupa stavljena u pogon mašinerija za zastrašivanje.

„Ne možemo objelodanjivati sve naše poteze njima, da nam ne bi spremili njihove već poznate zamke“, kazao je Perović.

(FOS Media)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com